Wednesday, May 27, 2009

WAJARKAH

Pelajar2 Tahap 1 sedang menduduki peperiksaan.

Tamat waktu peperiksaan, kertas jawapan diserahkan kepada guru. Beberapa orang pelajar dipanggil kehadapan dan dirotan sekali.  Guru memulangkan kertas jawapan kepada pelajar2 yang dirotan dan meminta mereka mengisi subjek matapelajaran di dalam kertas jawapan. Pelajar2 menduduki peperiksaan matapelajaran seterusnya selepas itu.
  • *  Wajarkah guru merotan pelajar hanya kerana mereka tidak menulis `matapelajaran kertas yang diduduki' di kertas jawapan / ketika pelajar sedang menduduki peperiksaan (minggu peperiksaan)?
  • * Apakah kesannya kepada pelajar2 yang akan menduduki peperiksaan seterusnya?

Mari kita berikan pandangan....

9 comments:

MariaFaizal said...

Sis,
Students kena rotan sbb apa yea sis?
Emotionally & mentally probably students yg kena rotan tu x stabil to sit for the very next paper.Sigh...

SYAbAR said...

Maria,
kena rotan sebab tak tulis subject matter kat kertas jawapan

Dj Epoi said...

Siut jew......cikgu tuh!!!!....

Tak membawa kebaikkan langsung.....
Lagi membawa kemudaratannnnnnn langsung untuk menyambung peperiksaan siut!!!!!

Binaweeeeee nyer cikgu...

MariaFaizal said...

Sorry sis missed out the part "matapelajaran kertas yg diduduki"

But the teacher is not really a patient one. How could someone teaches if he/she has no patience?

SYAbAR said...

Maria,

Kita dulupun pernah kena belasah dgn cikgu juga. Sbb tu kalau budak2 ada ngadu cikgu rotan/pulas telinga, cubit sikit2 tu kita buat tak kisah ja.

But in my opinion,

1. tak kena masa dia buat camtu time exam. I agree with ur statement their focos might a bit lari. Lgpun masih di Tahap 1 (Darjah 1-3)To some student...

a. memory of their revision, partly lost due tu perasaan takut menguasai diri

b. dia orang mungkin tak bersemangat nak sit for next exam. Malu pada rakan sekelas yang lain 1 hal. Sometimes even worse, tak nak pergi sekolah keesokan harinya

c. one of the reason, why student lost respects to teachers, apa salah kalau panggil mereka, explain elok2 kepentingan letakkan subject matter kat kertas jawapan tu eg.

(i) cikgu ada byk kertas nak periksa, BM, BI, SC, MATHS, kalau kertas terjatuh/tercicir camna cikgu nak tau kertas yg kamu jawab tu kertas apa,

(ii) or a bit mendesak, kalau kamu tak buat elok2 di kertas jawapan, cikgu tak nak right, nanti kamu tak dpt markah...

cakap begitu dah enough bg kanak2 usia begitu kerana mereka dah takut dr mengambil langkah merotan pada waktu peperiksaan

.... pandangan seorang ibu

MariaFaizal said...

You're right sis.
Kadang2 cikgu-cikgi kena beringat that these pupils are little people that deserve the same amount of respects as adults do.

Put ourselves in these lil' peeps' shoes.How would we feel if we're scolded due to tiny mistake in front of whole class?

Mengajar/mendidik nih sangat challenging kan sis? Amanah Allah yg tak ramai boleh handle sebenarnya :(

Naddiea said...

kak syabar,takat x tulis subject matter tu apa la sangat.sampai nk merotan2 orang plak tu.nadia pernah student salah tulis nama kt answer sheet exam.bukan salah eja tp salah nama ye.tulis nama lecturer lain.kecik hati sungguh.kita ajar satu semester,nama kite pun x igt.

emm...kurang sabar cikgu2 zaman sekarang ni.kalo x pun cikgu je la tulis kn.macam la berat sgt tugas tu.iskk..iskk..

amirul said...

Salam Kak Syabar,

Maaf lama x singgah... Internet mengong! asyik2 operation aborted!

anyway... pandangan saya terhadap isu ini... cikgu itu tidak patut merotan hanya kerana kesilapan tidak menulis nama matapelajaran... lagipun MEMANG tak kena masanya... yang saya tahu kebanyakan cikgu sekarang tidak menjalankan tugas mereka sebagai pendidik dengan ikhlas... mungkin juga kerjaya ini pilihan kedua mereka setelah tiada pilihan lain... wallahualam...

hazlin said...

syabar..
cikgu tu mungkin hanya cikgu ganti or sandaran or practical teacher..

kalau dia guru tetap... mungkin dia guru yang baru posting atau yg baru 2,3 tahun mengajar.

guru sejati bukan begitu sifatnya mendidik.. lebih-lebih lagi yg mengajar di tahap 1... yang baru beberapa bulan di bangku sekolah..

so, tidak wajar guru tersebut berbuat demikian... cukup sekadar tegaskan kepada pelajar "mesti tulis nama m/p"

or...

pelajar tu dari kelas yg paling corot?

menulis pun tak tahu?