Friday, January 30, 2009

KEBAB BEBOLA DAGING

KEBAB BEBOLA DAGING
Bahan-bahannya:-

300gm daging cincang
1 tin kecil kacang peas
1 biji tomato dan bawang besar dipotong dadu
1 biji telur
1 gelas air
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit daun sup dan bawang dihiris halus untuk hiasan
Garam, gula secukup rasa

Bahan Kisar
2 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh lada putih
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah

Peraturannya:-

1. ¾ daripada bahan yang dikisar digaulkan bersama daging cincang.
2. Masukkan telur dan sedikit garam. Gaul rata, kepalkan bulat2 dan goreng. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumis ¼ baki bahan yang dikisar sehingga wangi.
4. Masukkan tomato, bawang besar dan 1 gelas air. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan kacang peas, bebola daging, garam dan gula secukup rasa.
6. Masak hingga pekat kuahnya. Angkat dan taburkan daun sup dan bawang.

MUKJIZATNYA AZAN

`Kerdilnya aku ........ Tewas Di Tangan Ulat Daun
Siapa Lebih Rajin, Siapa Lebih Tekun? Keduanya sama.... HAMBA ALLAH'

Pesanan Semasa Mendengar Azan...Kematian itu pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Cuba kita amati. Mengapa kebanyakan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa.... lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan 'sakaratul maut'.

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya." Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak . Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah.." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut, Allah dgn izinNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.

"Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah.." semasa sakaratul maut menghampiri kami. Amin..amin..amin Yarobbal a'lamin..


"WASIAT NABI MUHAMMAD S.A.W. kepada SAIDINA ALI R.A."

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:-
1) Jujur dalam berkata-kata.
2) Menjauhi segala yg haram.
3) Merendahkan diri.

Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
1) Merahsiakan ibadahnya.
2) Merahsiakan sedekahnya.
3) Merahsiakan ujian yg menimpanya.

Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:

1) Takut berlaku dusta dan keji.
2) Menjauhi kejahatan.
3) Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.

Wahai Ali, bagi AHLI IBADAH itu ada 3 tanda2nya:

1) Mengawasi dirinya.
2) Menghisab dirinya.
3) Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.

Wang RM50 kelihatan begitu besar bila dibawa ke kotak derma masjid, tetapi begitu kecil bila kita bawa ke supermarket.

45 minit terasa terlalu lama untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu itu untuk pertandingan bola sepak.

Semua insan ingin memasuki syurga tetapi tidak ramai yang berfikir dan berbicara tentang bagaimana untuk memasukinya.

PUDING JAGUNG

  • Zaman 70an, timbangan berat kira tahil dan kati. Dah tak pakai lg zaman la ni. Untuk memudahkan kawan2 membuatnya nanti, aku kena buat conversion ke gram. Nasib baik ada bantuan online conversion di Internet, memudahkan kerjaku.


Pagi Jumaat ini, orang dulu2 kata, buat kenduri pemanis mulut. So, aku bawa ke pejabat, kongsi rasa dgn kawan2. Beratus tapak juga aku melangkah hantar kat Imine supaya dia juga dapat merasa. Tak sampai 1/2 jam ini saja yang tinggal.

Alhamdulillah, I received thumbs up from them. Walaupun bahan2nya tak seperti sekarang, banyak enhancer itu ini utk bg lebih sedap, tp tetap terasa keenakannya. Pakat2 la cuba resepi mudah ini.

PUDING JAGUNG MAMA

Bahan-bahannya:-

25gm agar2
6 cawan air (size cawan arcopal warna pink dulu2)
10 sudu besar gula
5 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur ambil yang kuning saja
1 tin jagung
1 tin susu cair
sedikit garam

Peraturannya:-

Telur kuning dikacau bersama tepung kastard, kemudian ditambahkan susu cair dan jagung.
Masak agar2 dengan air dan gula hingga hancur dan mendidih.
Tapis ke dalam adunan jagung tadi dan kacau.
Masukkan sedikit esen vanilla, garam dan kacau di atas api hingga pekat dan masak secukupnya.

Thursday, January 29, 2009

RENDANG UDANG GALAH




Posting pertama resepi ini khas buat Dj Epoi, kaki pancing udang.



Bahan-bahannya:-

  • 6 ekor udang galah
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 10 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 6 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 batang serai dititik
  • 1 helai daun limau perut
  • 1 biji kelapa (1/2 dibuat santan 1/2 dibuat kerisik)
  • serbuk kunyit, asam keping, garam, gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara membuatnya:-
  • rempah kari, bawang merah + putih, cili kering dan jintan putih dikisar halus
  • panaskan minyak dan tumis bahan yang digiling bersama serai hingga wangi
  • masukkan santan bersama sedikit serbuk kunyit, dikacau seketika
  • masukkan udang, biar seketika dan masukkan kerisik
  • masukkan asam keping, limau perut, garam, gula secukup rasa
  • masak hingga agak kering dan pekat kuahnya

BUKU LAMA BERJASA DALAM SEJARAHNYA

Buku ini mempunyai catatan bertarikh 29 November 1973. Dibelakang kulit buku siap dengan kata `Siapa Mengambil Buku Ini, Mesti Menjaganya Betul-betul'.

Dah buruk betul rupa buku2 ini. Helaian di dalamnya ada yang dah terlerai, selebihnya menunggu masa berpisah dari badan. Khazanah di dalam buku2 ini sudah banyak berjasa kepada keluarga 787. Warisan ini harus ku segarkan kembali dan sudah tiba masanya kusalin semula resepi2 lama bondaku sebelum ianya lupus di telan zaman. Maklumlah, sudah 36 tahun usia buku ini, mungkin lebih tua dari rakan2 blogger yang kukenali.

Resepi orang dulu2 senang, sukatannya pakai cawan. Yang dok buat aku pikir dan pening sikit ni bila sukatan pakai kati, tahil.... camna nak buat timbangtara dengan sukatan sekarang? Kalau sekadar auns/oz boleh tahan lg. Pandai masing2 la buat olahan bila memasak nanti....... yang penting `hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih'.

Buat adik2 iparku, next time nak resepi, buka saja blog ini... tak payah telefon untuk bertanya atau mai rumahku semata-mata nak salin resepi. Buat anak2 menakanku, beranilah mencuba resepi warisan nenda kita. Resepi masakan harian, resepi kuih-muih, biskut, kek semuanya akan mula ku catatkan mulai sekarang.

Berani Mencuba Pasti Berjaya!!!!

~ Warisan Kita Kebanggaan Kita ~

SANTAPAN DARI AIR TANGAN ISTERI / IBU

Semalam dan hari ni, langsailah baki hutang nazarku. Alhamdulillah, sempurna nazarku untuk AMNI, AMAR DAN AIDA.

Sebut nama puasa, memang teringin nak makan ini dan itu. Dah lama sangat aku teringin nak makan nasi beriani dan ayam masak buah prune. Nasi beriani memang berlambak kat kedai mamak, tapi ayam masak buah prune nak cari mana? Siang-siang aku bagi tahu hubby, dinner nak masak menu tersebut dan minta CT sediakan semua bahan2.

Nak makan sedap punya pasal, buka puasa hanya beralaskan air, dinner lewat skit pun tak pa. Inilah hasilnya ......

Nasi Beriani Ayam

Ayam Masak Buah Prune

Kobis Goreng Kunyit

~ SANTAPAN DARI AIR TANGAN ISTERI /IBU MENGIKAT KASIH-SAYANG ANTARA AHLI KELUARGA ~

Wednesday, January 28, 2009

BUAT DIAMILIKKU DAN SEMUA BAKAL IBU

Tahniah kepada DiaMilikku kerana bakal menimang cahayamata kedua. Doa ini ku perolehi dari seorang kakak ketika bertugas di Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, 16 tahun yang lalu. Kuamalkan seawal kandungan dari anak pertama hingga yang keempat.

Ilmu yang baik, datangnya dari Allah, tak perlu kedekut untuk dikongsi bersama rakan2.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Segala Pujian Bagi Allah Tuhan Sekalian Alam. Selawat dan Salam Ke Atas Junjungan Kita Nabi Muhammad SAW.

YA ALLAH, PELIHARALAH ANAKKU SELAMA DI DALAM KANDUNGANKU (diganti menyebut KANDUNGAN PERUT ISTERIKU jika dibaca suami) DAN SEMBUHKANLAH IA KERANA ENGKAU MAHA PENYEMBUH, TIADA PENYEMBUHAN MELAINKAN KESEMBUHAN DARIMU, IAITU KESEMBUHAN YANG TIDAK MENINGGALKAN PENYAKIT LAGI.

YA ALLAH, BENTUKLAH ANAKKU INI DENGAN BENTUK YANG BAGUS DAN LAHIRKANLAH IA DENGAN KELAHIRAN YANG MUDAH DAN SELAMAT SEJAHTERA PADA HARI KELAHIRANNYA. JADIKANLAH IA SEBAGAI ANAK YANG SIHAT SEMPURA, CERDIK, BERAKAL, BERILMU, BERSIH DAN SEBAGAI MUKMIN YANG SOLEH. JADIKANLAH IA SELALU TEKUN MENGERJAKAN KEBAIKAN DAN DAPAT MENZIARAHI MASJIDIL HARAM.

YA ALLAH, ELOKKANLAH BUDI PEKERTINYA, FASIHKANLAH LIDAHNYA DAN BAGUSKANLAH SUARANYA UNTUK MEMBACA AL-QURAN DAN AL-HADIS.

Dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan Segala Puji Bagi Allah Tuhan Semesta Alam.

Amin.

25 TIPS FOR A HEALTHY HEART

Remember the IFTIRASH position in our daily pray which have direct impact to our heart. Thank you MUZLINA.

Tuesday, January 27, 2009

BESTNYA CUTI??? SEORANG IBU

Hakikatnya, sebut kata cuti, masih di tempat kerja dah rasa seronok sangat. Nu dok ingat cuti panjang dan pikir dapat relaks. Cuti sempena Gong Xi Fat Choy, 4 hari.. panjang tu. Inilah relax bagiku dan diarinya bermula seperti ini:-

Jumaat, 23 Januari 2009
Dari tempat kerja sampai di rumah jam 7.00mlm. HAKIM bagi tau dia ada training teakwando dengan master dari Korea di Wangsa Maju jam 8.30mlm. Lepas maghrib terus pacu kereta ke sana. Kalau ramai orang Cina balik kampung, apasal trafik punya la jam, macam semut daa. 9.15mlm baru sampai. Nasib baik aku enjoy tengok budak2 training sambil jadi photographer...... Memang teruk betul latihan mereka di bawah kelolaan master dari Korea ni. 5 minit latihan pemanasan dan regangan badan, masing2 bangun jalan mengengkang. Inilah aksi HAKIM membuat regangan kaki. Siksakan!

Lepas itu diikuti dengan aktiviti sparing menggunakan target dan vest. Sesi ini yang paling aku tak suka, sedikit lalai boleh membawa kecederaan. Ibu mana suka anak sakit kan! Sememangnya aku tak suka aktiviti yang dikatakan `sendiri cari sakit' tapi nak wat camna, pak dia pun kongsi tali pinggang yang sama. Katanya anak lelaki biar tahan lasak dan badan kuat.






Sebelum tamat latihan, master menunjukkan teknik tendangan dan latihan harian untuk memantapkan kekuatan kaki, diikuti aktiviti cooling down.


Kata HAKIM training dengan Master Korea ni lebih teruk dari training2 yang pernah dihadirinya sebelum ini. Aku ingatkan bangun pagi esok, sure HAKIM sakit seluruh badan, rupanya tidak. Langsung tak sakit apa2. This means that the master has conducted a correct way of training. Congratulations!!!!!


Tamat latihan jam 11.15mlm kami terus ke hospital Pantai Cheras, melawat Rohaizad & Shafiq dan bawakan pati pucuk betik untuk rawatan demam denggi. Jam 1.30 pagi baru aku dapat baring di katil dan zzzzzz........

Sabtu, 24 Januari 2009
Ingat dapat sambung tidur, tapi jam 8.00pg mama dok bawah, telefon aku kat atas, minta hantar dia dan ayah ke rumah NAIM. Dia nak jemput famili makan tengahari, so mama nak pi awal membantu isterinya.

Kebetulan hantar mama dan ayah ke Sungai Besi, aku dan hubby bawa mereka pekena breakfast di tempat biasa kami lepak, gerai mamak anak Ismail. Habis makan, masuk market beli barang basah dan kering keperluan dapur untuk sepanjang cuti persekolahan ni. Maklumlah anak2 dah besar, lapar selalu. Selesai hantar mama dan ayah, kami balik ke rumah hantar barang2 dapur dan ambil anak2.

Kata hubby, tak syok la pi makan tengahari rumah NAIM bawa tangan kosong. Terus kami ke Jln Kampung Attap, beli kari kepala ikan kesukaannya. Kemudian Ke Petaling Street beli beg laptop kat ayah dan buah2an. Patah balik ke Sungai Besi, makan tengahari. Orang lelaki, lepas kena kari kandar sure tersandar kat bantal. Aku juga tak rehat, dok bantu SURAYA kemas dapur lepas dah makan ramai2.

Jam 4.30 ptg, gerak hubby bangun sebab kena balik rumah, ambil sup ketam bawa pi hospital untuk Rohaizad dan Shafiq. Dok sembang dgn orang sakit, NAIM telefon minta tolong hantar mama dan ayah pi KL Sentral, keretapi jam 10.30 mlm. Patah balik kami ke rumah NAIM ambil mama dan ayah bawa pi stesen keretapi. 9.30 sampai, dok sembang2, KTMB buat pengumuman, time bertolak tunda ke 11.45 mlm. Jam 10.45 mata hubby dah kuyu, tandanya kami kena balik rumah la. Kesian mama dan ayah, jam 12.00 baru bertolak balik. Nasib la NAIM dan SURAYA temankan mereka dan tolong angkat beg2. Aku sama seperti semalam, baring atas katil sambil tengok dvd citer lama `Water World'. 1.30 pagi baru mata mengantuk.

Ahad, 25 Januari 2009
Hubby teringin nak makan laksa. Ingat dapatla relax buat facial ka, massage ka. Tak dapat juga..... kena cari bahan2 nak buat laksa pulak. Dah siap, masing2 pekena 2/3 mangkuk. Lepas tu anak2 lelaki bagi tau ada training teakwando lagi kat sekolah. Ingatkan dah dekat Raya Cina ni tak dak la latihan. Tapi aku dah tak daya nak hantar, letih sangat..... minta hubby ja yang bawa mereka.

Sempat lelap mata 15 minit, hubby telefon suruh goreng doughnut utk minum petang. Bingkas aku bangun sediakan semua itu, janji depa sampai rumah, minum petang dah tersedia di meja luar. Selesai satu bab. Malamnya, hubby bawa anak2 pi sembahyang di masjid. Tot2 dia telefon suruh sediakan makan malam, keluarkan kambing dan masak simple2. Masak lagi aku.

Isnin, 26 Januari 2009

Celik ja mata, hubby bagi tau nak bawa anak2 pi mandi di Desa Water Park. Breakfast minta dibuatkan bihun goreng dan doughnut. Lipas kudung la aku dan maid, mana nak sediakan sarapan, mana nak sediakan barang2 berkelah. Jam 11.30pg baru kami bertolak ke sana.

Sampai sana, jenuh cari parking. Punya la ramai..... hari bersukaria bagi warga Melayu & India. Aku dan keluarga disertai AMAR sefamili, abang NAZIM dan kawan sepejabatnya. Seronok tengok anak2 enjoy. Aku seperti biasa jadi photographer dan sempat la juga dok berdua dgn hubby, mandi dan bermain sambil melayan karenah anak2. Anak2 yang besar of course suka aktiviti adventurous. Selalu hilang main ombak besar dan gelungsur air.

Anak2 yang kecil, mesti main depan mata parents. Langkah berjaga2, terlebih seronok takut mereka melakukan aktiviti/ aksi merbahaya, keduanya takut mereka hilang dari penglihatan.

Saat paling syok, aku dan hubby berdua `Bercanda Di Bawah Pancuran Air'. Sedapnya..... OK la 2, dah tak dapat massage kat spa, water massage pun jadilah. Korang perasan dak, hubby aku mandi dengan topi. Kalau dalam `Musang Berjanggut', jalan dalam hutan berpayung sebab takut ditimpa ranting kayu,atau binatang berbisa, ni di bawah pancuran air nak protect apa? Ha ha ha. Gambar ni dirakamkan oleh adik aku AMAR.

Kami beredar selepas wisel dibunyikan, maknanya 6.00ptg dan beginilah muka orang penat posing depan kamera. Anak2 mula bersungut lapar..... Apa lagi, hubby bawa lepak di kedai mamak tepi jalan kat Salak Selatan. Masing2 pekena nasi kandar ayam goreng panas. Legaaaaa. Malamnya semua tidur awal, terlebih exercise dalam air.......

`Sejenak terfikir, kalaulah dapat kubawa anak2 Palastine bermain gembira begini alangkah bertuahnya, lebih barakah penghidupanku sebagai insan kerdil yang dipinjamkan kesenangan duniawi - Free Palastine'

Selasa, 27 Januari 2009
Hari ini buat brunch, sediakan nasi lemak seperti di minta semalam. Masak 2 sambal, sambal kosong untuk anak, sambal sotong untuk aku dan hubby. Goreng telur mata kerbau untuk anak, telur dadar untuk hubby. Masak semua ikut selera mereka.

Rajin lebih aku hari ni dan pikirkan anak2 lepak di rumah sepanjang minggu ini, aku ambil keputusan buat cup cake chocolate untuk mereka. Seronok anak2, kek masih di oven lagi sibuk dok tanya lama lagi ka nak masak. Inilah rupa kek air tanganku. Rupa tiada, janji anak2 suka.

Aku dan hubby dah decide, hari ini tak mau pi memana. Nak rehat saja kat rumah sebab esok kerja, sambil2 tu mengemas persekitaran rumah, dalam dan luaran. Habis buat semua tu, kami berdua menikmati hidangan kek yang baru dimasak sambil cicah kopok lekor.

Malamnya kami bawa anak2 sembahyang jemaah di masjid. On the way balik, singgah rumah towkey van sekolah, ziarah ibunya yang datang dari Kulim. Dinner, hubby beli char keaw teaw, AMNI dan abang2nya dok sebut nak makan.

Inilah REHATKU sepanjang Cuti Raya Cina. Apa2pun, aku bersykur

Diberikan kesihatan yang baik dan bertenaga melalui saat-saat manis ini, dilimpah rezeki yang barakah untuk bergembira dengan keluarga, dapat melihat keceriaan suami dan anak di depan mata, adik2 masih rapat dengan kakak

Friday, January 23, 2009

HOOREEY!!!!!! BESTNYA CUTI

Kepada semua kawan2ku yang berbangsa Tionghua, terimalah ucapan di sebelah sebagai tanda ingatan persahabatan murni kita.

Berhemah di jalanraya ketika perjalanan pulang ke desa dan sekembalinya ke tempat kerja nanti.

Bergembiralah dan curahkan kasih-sayang sebaik mungkin kepada keluarga tercinta terutama kepada kedua ibubapa di hari keramaian ini.

Hulur2lah angpau dan limau lebih2 sikit, duit boleh dicari, silaturahim keluarga susah dicari.

Aku tumpang gembira dapat cuti panjang 4 hari. Sebagai isteri dan ibu, seronok bercuti pada perkataan saja, hakikatnya tak berehat pun, banyak lagi tugasan yang perlu dilakukan:-
  • Hal rumahtangga, barang keperluan dapur

  • Hal persekolahan anak2, homework dan barang keperluan sekolah

  • Hal kejiranan, melawat Rohaizad dan Shafiq di hospital, melawat mertua Dj Epoi yang datang di Pendang

  • Hal tanaman pokok2 yang dah lama tak dibajai, dibersihkan

dan yang penting sekali masa berdua untuk aku dan darling tanpa gangguan anak2, dapat candle light dinner pun jadilah...... anniversary is coming beb

Mana ada cuti dan berehat kalau dah camni punya gaya. Kena syukur, aku masih dikurniakan kesihatan yang baik untuk melakukan semua itu. Dapat luangkan masa berharga dengan keluarga, alhamdulillah.

Anyway,


HAPPY CHINESE NEW YEAR
& HAPPY HOLIDAY

DUDUK IFTIRASH

Pada penghulu segala hari ini, aku juga ingin kongsi pengetahuan berguna dengan pembaca blogku amalam kita di dalam menunaikan ibadah yang dikatakan `tiang agama'.

Kebanyakan kita tidak mengetahui kebaikannya dari segi kesihatan. Kalau kita lihat gambarajah reflexology dibawah, bila dalam iftirash ini, kaki kanan kita dapat tekanan di bahagian atas kaki dan kaki kiri kita dapat tekanan bawah & tengah kaki. Duduk iftirash ni memberi 'tekanan reflexology' yang menyeluruh. Tapi bagi orang yg tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat 'tekanan reflexology' utk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian - Brain, Neck, throat, heart, voice sinus, pituitary glands, etc spt dalam gambarajah). Ini merugikan!!

Eloklah kita cuba duduk secara iftirash yang sempurna semoga kita dapat pahala kerana ikut sunnah dan juga kesihatan yg menyeluruh melalui 'indirect reflexology excersize' utk bahagian kritikal - brain, neck, throat, etc...

Dari Abu Hamid al-Sa`idi ra., katanya:
“Aku melihat Nabi Muhammad saw…..Apabila Baginda saw duduk pada rakaat yang kedua (Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk iftirash)…..”

Hadith shohih riwayat Bukhri. Pengajaran hadith:
Disunatkan duduk iftirash pada tahiyyat pertama. Duduk iftirash juga disunatkan semasa duduk antara dua sujud dan ketika duduk istirahah iaitu duduk sesudah bangkit dari sujud yang kedua (Mustika Hadith)

Amalan duduk iftirash adalah sunnah Rasul saw dan apabila kita mengamal dan menyampaikannya kepada orang lain untuk mengamalkannya adalah mendapat pahala dan keberkatan dari Allah SWT . Amalan-amalan Rasul saw adalah bercahaya dan boleh mendekatkan diri seseorang kepada Allah SWT. Selamat beramal dan menyampaikannya.

TAK TERCAPAI DEK AKAL MUKJIZATNYA

Pagi Jumaat ni, eloklah kita perkayakan dada dan minda kita dengan sejarah kenabian junjungan besar kita Rasulullah SAW. Dok baca buku cerita Harry Porter je, tak dak ertinya juga kalau sejarah Islam sendiri kita pandang sebelah mata ja kan...... Insaf diri, aku sendiri jauh alpa akan hal2 sebegini. Istighfar banyak2.

SUBHANALLAH. MAHA BESAR ALLAH SWT ATAS SEMUA CIPTAANNYA
MISTERI TERBELAHNYA BULAN

Allah SWT berfirman,

"Sungguh telah dekat hari qiamat, dan bulan pun telah terbelah" (Q.S. Al-Qamar: 1)

Dalam temu wicara di televisi bersama pakar Geologi Muslim, Prof. Dr.Zaghlul Al-Najar, salah seorang warga Inggris mengajukan pertanyaan kepadanya, apakah ayat dari surat Al-Qamar di atas memiliki kandungan mukjizat secara ilmiah?

Maka Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar menjawabnya sebagai berikut. Tentang ayat ini, saya akan menceritakan sebuah kisah. Sejak beberapa waktu lalu, saya mempresentasikan di Univ. Cardif, Inggris bagian barat, dan para peserta yang hadir bermacam-macam, ada yang muslim dan ada juga yang bukan muslim. Salah satu tema diskusi waktu itu adalah seputar mukjizat ilmiah dari Al-Qur'an.

Salah seorang pemuda yang beragama muslim pun berdiri dan bertanya,"Wahai Tuan, apakah menurut anda ayat yang berbunyi "Telah dekat hari qiamat dan bulan pun telah terbelah" mengandung mukjizat secara ilmiah ? Maka saya menjawabnya: "Tidak, sebab kehebatan ilmiah dapat diterangkan oleh ilmu pengetahuan, sedangkan mukjizat tidak bisa diterangkan oleh ilmu pengetahuan, sebab ia tidak bisa menjangkaunya. Dan tentang terbelahnya bulan, maka itu adalah mukjizat yang terjadi pada Rasul terakhir Muhammad SAW sebagai pembenaran atas kenabian dan kerasulannya, sebagaimana nabi-nabi sebelumnya. Dan mukjizat yang kelihatan, maka itu disaksikan dan dibenarkan oleh setiap orang yang melihatnya. Andai hal itu tidak termaktub di dalam kitab Allah dan hadits-hadits Rasulullah SAW, maka tentulah kami para muslimin di zaman ini tidak akan mengimani hal itu. Akan tetapi hal itu memang benar termaktub di dalam Al-Qur'an dan sunnah-sunnah Rasulullah SAW. Dan memang Allah Maha berkuasa atas segala sesuatu".

Maka Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar pun mengutip sebuah kisah Rasulullah SAW membelah bulan. Kisah itu adalah di masa sebelum hijrah dari MekahAl-Mukarramah ke Madinah. Orang-orang musyrik berkata, "Wahai Muhammad, kalau engkau benar Nabi dan Rasul, coba tunjukkan kepada kami satu kehebatan yang bisa membuktikan kenabian dan kerasulanmu (mengejek dan mengolok-olok)?" Rasulullah bertanya, "Apa yang kalian inginkan?" Mereka menjawab: "Coba belahlah bulan ..." Maka Rasulullah SAW pun berdiri dan terdiam, lalu berdoa kepada Allah SWT agar menolongnya. Maka Allah SWT memberitahu Muhammad SAW agar mengarahkan telunjuknya ke bulan. Rasulullahpun mengarahkan telunjuknya ke bulan, dan terbelahlah bulan itu dengan sebenar-benarnya. Maka serta-merta orang-orang musyrik pun berujar, "Muhammad, engkau benar-benar telah menyihir kami!". Akan tetapi para ahli mengatakan bahwa sihir, memang benar bisa saja "menyihir" orang yang ada disampingnya akan tetapi tidak bisa menyihir orang yang tidak ada ditempat itu. Mereka lantas menunggu-nunggu orang-orang yang akan pulang dari perjalanan. Orang-orang Quraisy pun bergegas menuju keluar batas kota Mekkah menanti orang yang baru pulang dari perjalanan. Dan ketika datang rombongan yang pertama kali dari perjalanan menuju Mekkah, maka orang-orang musyrik pun bertanya, "Apakah kalian melihat sesuatu yang aneh dengan bulan?". Mereka menjawab, "Ya,benar. Pada suatu malam yang lalu kami melihat bulan terbelah menjadi dua dan saling menjauh masing-masingnya kemudian bersatu kembali...!! !".Maka sebahagian mereka pun beriman, dan sebahagian lainnya lagi tetap kafir (ingkar).

Oleh karena itu, Allah menurunkan ayatNya,

"Sungguh, telah dekat hari qiamat, dan telah terbelah bulan, dan ketika melihat tanda-tanda kebesaran Kami, merekapun ingkar lagi berpaling seraya berkata, "Ini adalah sihir yang terus-menerus" , dan mereka mendustakannya, bahkan mengikuti hawa nafsu mereka. Dan setiap urusan benar-benar telah tetap ....." sampai akhir surat Al-Qamar"

Ini adalah kisah nyata", demikian kata Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar. Dan setelah selesainya Prof. Dr. Zaghlul menyampaikan hadits nabi tersebut, berdirilah seorang muslim warga Inggris dan memperkenalkan diri seraya berkata, "Aku Daud Musa Pitkhok, ketua Al-Hizb Al-Islamy Inggris. Wahai tuan, bolehkah aku menambahkan? " Prof. Dr. Zaghlul Al-Najar menjawab: "Dipersilahkan dengan senang hati." Daud Musa Pitkhok berkata, "Aku pernah meneliti agama-agama (sebelum menjadi muslim), maka salah seorang mahasiswa muslim menunjuk aku sebuah terjemah makna-makna Al-Qur'an yang mulia. Maka, aku pun berterima kasih kepadanya dan aku membawa terjemah itu pulang ke rumah. Dan ketika aku membuka-buka terjemahan Al-Qur'an itu di rumah, maka surat yang pertama aku buka ternyata Al-Qamar. Dan aku pun membacanya: "Telah dekat hari qiamat dan bulan pun telah terbelah.... ..." Maka aku pun bergumam: Apakah kalimat ini masuk akal? Apakah mungkin bulan bisa terbelah kemudian bersatu kembali?? Andai benar, kekuatan macam apa yang bisa melakukan hal itu??? Maka, aku pun menghentikan dari membaca ayat-ayat selanjutnya dan aku menyibukkan diri dengan urusan kehidupan sehari-hari.

Akan tetapi Allah-lah Yang Maha Tahu tentang tingkat keikhlasan hamba-Nya dalam pencarian kebenaran. Maka aku pun suatu hari duduk di depan televisi Inggris. Saat itu ada sebuah diskusi hangat antara presenter seorang Inggris dan 3 orang pakar ruang angkasa AS. Ketiga pakar antariksa tersebut pun menceritakan tentang dana yang begitu besar dalam rangka melakukan perjalanan ke antariksa. Dan di antara diskusi tersebut adalah tentang turunnya astronot menjejakkan kakinya di bulan, di mana perjalanan antariksa kebulan tersebut telah menghabiskan dana tidak kurang dari 100 juta dollar.

Mendengar hal itu, presenter terperangah kaget dan berkata,"Kebodohan macam apa lagi ini, dana begitu besar dibuang oleh AS hanya untuk bisa mendarat di bulan?" Mereka pun menjawab, "Tidak, ..!!! Tujuannya tidak semata menancapkan ilmu pengetahuan AS di bulan, akan tetapi kami mempelajari kandungan yang ada di dalam bulan itu sendiri, maka kami pun telah mendapat hakikat tentang bulan itu, yang jika kita berikan dana lebih dari 100 juta dollar untuk kesenangan manusia, maka kami tidak akan memberikan dana itu kepada siapapun.

Maka presenter itupun bertanya, "Hakikat apa yang kalian telah capai sehingga demikian mahal taruhannya?" Mereka menjawab, "Ternyata bulan pernah mengalami pembelahan di suatu hari dahulu kala, kemudian menyatu kembali.!!!" Presenter pun bertanya, "Bagaimana kalian bisa yakin akan hal itu?" Mereka menjawab,"Kami mendapati secara pasti dari batuan-batuan yang terpisah terpotong dipermukaan bulan sampai di dalam (perut) bulan. Maka kami pun meminta para pakar geologi untuk menelitinya, dan mereka mengatakan, "Hal ini tidak mungkin telah terjadi kecuali jika memang bulan pernah terbelah lalu bersatu kembali". Mendengar paparan itu, ketua Al-Hizb Al-Islamy Inggris mengatakan, "Maka aku pun turun dari kursi dan berkata, "Mukjizat (kehebatan) benar-benar telah terjadi pada diri Muhammad SAW 1400-an tahun yang lalu. Allah benar-benar telah mengolok-olok AS untukmengeluarkan dana yang begitu besar, 100 juta dollar lebih, hanya untuk menetapkan akan kebenaran muslimin !!!!"".Maka, agama Islam ini tidak mungkin salah ... (aku pun bergumam), "

Maka, aku pun membuka kembali Mushhaf Al-Qur'an dan aku baca surat Al-Qamar, dan... saat itu adalah awal aku menerima dan masuk Islam.

Diterjemahkan oleh:
Abu Muhammad ibn Shadiq ISLAM ADALAH RAHMATAN LIL'AALAMIIN

Thursday, January 22, 2009

EAT LESS RICE

I'm proud as `Anak Kedah'. A state known as `Kedah Jelapang Padi' which have beauiful panoramatic view especially during harvesting season. At a time, my grandparents owned a large scale of paddy fields and of course, being their first grandaughter, rice is a must for me as my daily menu. Until today, rice... rice... and rice.

This good article was posted to me by my dearest friend, Muzlina. Something we can share and think about ..........

The human body was never meant to consume rice! You see, our genes have hardly changed in more than 30,000 years. However, our food choices and lifestyle have changed dramatically. The caveman would hardly recognise our food or way of life. Caveman food was never cooked as fire was not yet tamed. Thus, he ate only those foods that you can eat without treatment with or by fire. He ate fruits, vegetables, fish (sushi anyone?), eggs, nuts and meat. Yes, even meat. You can even eat meat raw if you were starving in the forest. You have the necessary enzymes to digest meat.

However, rice, like wheat and corn, cannot be eaten raw. It must be cooked. Even if you were starving in the desert, you cannot eat rice in the raw form. This is because we do not have the system of enzymes to break rice down. You were never meant to eat rice. To make matters worse, you not only eat rice, but also make it the bulk of your food. In some parts of Asia , rice forms up to 85% of the plate. Even if you take rice, keep it to a minimum. Remember, it is only for your tongue - not your body.

Actually, rice and other grains like wheat and corn are actually worse than sugar. There are many reasons:
  • Rice becomes sugar - lots of it! This is a fact that no nutritionist can deny
  • Rice is chemically no different from sugar. One bowl of cooked rice is the caloric equal of 10 teaspoons of sugar. This does not matter whether it is white, brown or herbal rice. Brown rice is richer in fibre, some B vitamins and minerals but it is still the caloric equal of 10 teaspoons of sugar. To get the same 10 teaspoons of sugar, you need to consume lots of kangkong-10 bowls of it.
  • Rice is digested to become sugar. Rice cannot be digested before it is thoroughly cooked. However, when thoroughly cooked, it becomes sugar and spikes circulating blood sugar within half an hour-almost as quickly as it would if you took a sugar candy.
  • Rice is very low in the "rainbow of anti-oxidants. This complete anti-oxidant rainbow is necessary for the effective and safe utilisation of sugar. Fruits come with a sugar called fructose. However, they are not empty calories as the fruit is packed with a whole host of other nutrients that help its proper assimilation and digestion.
  • Rice has no fibre. The fibre of the kangkong fills you up long before your blood sugar spikes. This is because the fibre bulks and fills up your stomach. Since white rice has no fibre, you end up eating lots of "calorie dense" food before you get filled up. Brown rice has more fibre but still the same amount of sugar.
  • Rice is tasteless-sugar is sweet. There is only so much that you can eat at one sitting. How many teaspoons of sugar can you eat before you feel like throwing up? Could you imagine eating 10 teaspoons of sugar in one seating? Rice is always the main part of the meal. While sugar may fill your dessert or sweeten your coffee, it will never be the main part of any meal. You could eat maybe two to three teaspoons of sugar at one meal. However, you could easily eat the equal value of two to three bowls (20-30 teaspoons) of sugar in one meal. I am always amused when I see someone eat sometimes five bowls of rice (equals 50 teaspoons of sugar) and then asks for tea tarik kurang manis! There is no real "built in" mechanism for us to prevent overeating of rice: How much kangkong can you eat? How much fried chicken can you eat? How much steamed fish can you eat? Think about that! In one seating, you cannot take lots of chicken, fish or cucumber, but you can take lots of rice.
  • Eating rice causes you to eat more salt. As rice is tasteless, you tend to consume more salt-another villain when it comes to high blood pressure. You tend to take more curry that has salt to help flavor rice. We also tend to consume more ketchup and soy sauce which are also rich in salt.
  • Eating rice causes you to drink less water. The more rice you eat, the less water you will drink as there is no mechanism to prevent the overeating of rice. Rice, wheat and corn come hidden in our daily food. As rice is tasteless, it tends to end up in other foods that substitute rice like rice flour, noodles and bread. We tend to eat the hidden forms which still get digested into sugar.
  • Rice, even when cooked, is difficult to digest. Can't eat raw rice? Try eating rice half cooked. Contrary to popular belief, rice is very difficult to digest. It is "heavy stuff". If you have problems with digestion, try skipping rice for a few days. You will be amazed at how the problem will just go away.
  • Rice prevents the absorption of several vitamins and minerals. Rice when taken in bulk will reduce the absorption of vital nutrients like zinc, iron and the B vitamins.

Are you a rice addict? Going rice-less may not be easy but you can go rice-less. Eating less rice could be lot easier than you think. Here are some strategies that you can pursue in your quest to eat less rice:

  • Eat less rice-cut your rice by half. Barry Sears, author of the Zone Diet, advises "eating rice like spice".
  • Instead, increase your fruits and vegetables.
  • Take more lean meats and fish. You can even take more eggs and nuts. Have "riceless" meals. Take no rice or wheat at say, breakfast. Go for eggs instead.
  • Go on "riceless" days - Go "western" once a week. Take no rice and breads for one day every week.

That can't be too difficult. Appreciate the richness of your food. Go for taste, colours and smells. Make eating a culinary delight. Enjoy your food in the original flavours. Avoid the salt shaker or ketchup. You will automatically eat less rice. Eat your fruit dessert before (Yes! No printing error) your meals. The fibre rich fruits will "bulk up" in your stomach. Thus, you will eat less rice and more fruits.

It's your life. Decide what you want to eat!

- I EAT LESS RICE, BUT WHY STILL OVERWEIGHT -

Something wrong with me. Ha ha ha

MINGGU SAKIT KEMBALI

Selepas AMNI keluar wad, ingat tak ada lg la kes denggi kat kawasan perumahan kami. Hari ini sejarah berulang, jiran baik yang tinggal di kawasan apartment sebelah pulak lalui kes yang sama.
Kesian Salina, kalau aku hanya AMNI sorang. Salina kena jaga 2 orang, semalam suami masuk wad, pagi ni Shafiq pulak. Rohaizad confirm denggi, Shafiq belum dapat result lagi.

Ni kira tripple la letihnya Salina. Sabar2. Lupakan seketika ayam2 di kedai. Fudael, Ju dan Maruki kan ada? Jangan berangin time2 diuji sebegini.

Aku dan suami sedia membantu bila2 masa diperlukan.

Jangan la lupa pada SUP KETAM, PUCUK BETIK dan AIR SITO. Moga keduanya cepat sembuh dan sihat seperti sediakala. Amin.

Wednesday, January 21, 2009

BLACK AND WHITE - KUNTA KINTE

Aku penonton setia drama bersiri ROOTS. Seingatku, waktu itu aku masih lagi di sekolah rendah. Ingatanku masih segar kepada watak yang bernama KUNTA KINTE. Ikutkan heronya tak la handsome, tapi wataknya dianiaya orang kulit putih yang buatkan aku tidak lupa pada kisah kaum yang diperhambakan manusia yang angkuh. Angkuh dengan cara hidup dan kekayaan, angkuh dengan kemegahan senjata.

Belakang badannya penuh calar siksaan pedati. Keluarga wanita habuan lelaki kaya dan tentera memuaskan nafsu. Tenungan mata KUNTA-KINTE memang tajam, tajam lagi kekuatan dan semangatnya untuk memerdekakan dirinya dan kaumnya. Sakit disiksa adalah penawar untuknya bangunkan diri secara terhormat.

"Alex Haley's Pulitzer Prize-winning book `Roots' inspires all people to embrace their heritage. As we discover our personal history, we realize that all members of the human family share a universal bond.

In Roots, Alex Haley remids us that only through individual efforts will their country overcome racial and ethnic anger, guilt, hatred and fear, and remain a beacon of opportunity and hope for oppressed people around the world.

The strength and preserverance of an ancestors such as Kunta Kinte, teach universal lessons including survival through faith, strength through family, and wisdom through forgiveness"

(The Kunta Kinte - Alex Haley Memorial Story Wall Plaque'

Hari ini kaum KUNTA KINTE membuktikan, mendabik dada, megah. Dulu kami di bawah, kini kami di atas. Dulu kami diperhambakan, diseret, leher-tangan-kaki berantai besi. Kini kuasa di tangan dan kaki kami, diperoleh secara terhormat bukan merampas, bukan menindas. Inilah roda kehidupan, keturunan kulit hitam, penghuni white house, kini kehendaknya disediakan orang kulit putih. Indahnya pembalasan, natijah penganiayaan.

Tahniah OBAMA! Moga pimpinannya membawa sinar perubahan perdamaian sejagat terutamanya kepada muslimin muslimat. Moga hatinya tidak membatu sepertimana BUSH. Bukalah hatinya, sentuhlah hatinya dengan kekejaman yang di depan mata. Berilah erti kedamaian hidup sebenar kepada rakyat Palastine dan bumi Iraq. Lakukan sesuatu yang mulia, supaya akhir pekhidmatan mu nanti tidak dibaling kasut sepertimana BUSH.

Masihkan `Melayu Mudah Lupa'? Kembalikan zaman kegemilangan Hang Tuah `Takkan Melayu Hilang Di Dunia'

Tuesday, January 20, 2009

WOMEN AND BANANA


Baru2 ini aku dipinjamkan seorang tukang urut oleh kawanku. Tukang urut ni dibawa masuk dari Indonesia 2/3 kali sahaja dalam setahun. Sudah bercucu tapi waduh, susuknya masih kental dan kudratnya masih uumph!!!!! Sehari mampu mengurut 10 orang tidak kira wanita atau lelaki.

Urut tu memang la sodap bangat, tapi aku lebih suka khidmat urut lulur. Kali ini aku bantai lulur susu+kunyit+kopi. Bestnya lepas lulur, kulit halus dan yang paling best, harumnya tahan 2-3 hari. Ehem2 tersangat la sukanya..........

Aku tak malu bertanya apa rahsia kewanitaan yang dimilikinya dan saranannya padaku, makanlah pisang sebiji sebelum sarapan dan sebiji sebelum makan malam. Pisang paling baik untuk keampuhan wanita luar dan dalam katanya. Kita kongsi penceritaan mengenai PISANG. Al kisahnya .......... Kaum wanita DINASIHATI memakan sebiji pisang sehari di awal pagi untuk mencegah kanser dan meminum air masak sebaik sahaja bangun dari tidur.

Kos perubatan yang dapat dijimatkan
  • Sebiji pisang (20sen) x 30hari = RM6.00 sebulan.
  • Kos makan pisang setahun RM6.00 x 12 bulan= RM 72.00
  • Kos makan pisang sepanjang hayat umur 60 tahun = RM 72.00 x 60 tahun = RM 4320.00

Kos perubatan Kimoterapi yang dapat dijimatkan sekali rawatan x 8 Cycle =RM 40,000. 00 kos paling murah. Satu cycle je RM 5000.00.

Going Bananas Bananas... This is very interesting. After Reading THIS, you'll NEVER look at a banana in the same way again.

Bananas. Containing three natural sugars - sucrose, fructose and glucose combined with fiber, a banana gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proven that just two bananas provide enough energy for a strenuous 90-minute workout. No wonder the banana is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way a banana can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression: According to a recent survey undertaken by MIND amongst people suffering from depression, many felt much better after eating a banana. This is because bananas contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS: Forget the pills - eat a banana. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anemia: High in iron, bananas can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anemia.

Blood Pressure: This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it the perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the banana industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power: 200 students at aTwickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating bananas at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.

Constipation: High in fiber, including bananas in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers: One of the quickest ways of curing a hangover is to make a banana milkshake, sweetened with honey. The banana calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn: Bananas have a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating a banana for soothing relief.

Morning Sickness: Snacking on bananas between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites: Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of a banana skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves: Bananas are high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight and at work? Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers: The banana is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach. Temperature control: Many other cultures see bananas as a 'cooling' fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Thailand , for example, pregnant women eat bananas to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD): Bananas can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer tryptophan.

Smoking: Bananas can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress: Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium banana snack.

Strokes: According to research in 'The New England Journal of Medicine 'eating bananas as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%!'

Warts: Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of banana skin and place it on the wart, with the yellow side out. Carefully hold the skin in place with a plaster or surgical tape!

So, a banana really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrate, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals. It is also rich in potassium and is one of the best value foods around.

So maybe its time to change that well-known phrase so that we say,

'A banana a day keeps the doctor away!'

- Free for Palastine -

Monday, January 19, 2009

RAHMAT DISEBALIK UJIAN

8 Januari 2008

  • AZRINA masuk Pusrawi melahiran AIDA. Keluar wad 17 Januari.

  • AMNI masuk Pantai Cheras Medical Centre dan disahkan demam denggi. Keluar wad 11 Januari.

9 Januari 2008

  • AMAR disahkan demam chikugunya

Ujian awal tahun terhadap 3 keluarga, namun kerisauan dikongsi semua terutamanya mama dan ayah. Ulang-alik tengok menantu dan cucu yang lama kena demam kuning. Dah tu lari pulak ke Pantai Cheras Medical Centre jenguk AMNI, kemudiannya ke rumah AMAR, tambahan isterinya juga demam, ADEL pulak kena campak. Ketika di usia sebegini, memang memenatkan kepada warga emas, tapi bak kata orang kalau nampak depan mata puas hati.

Aku pulak, risaukan anak, risaukan adik, risaukan anak buah sehingga nazar berpuasa. 1 hari untuk AMNI telahku laksanakan. 2 hari untuk AMAR dan AIDA masih terhutang. InsyaAllah akan kulaksanakan secepat mungkin. Anak keluar wad, mak pulak tidak sihat....... demam, batuk dan selsema hingga hari ini. Aku redha dengan ujian.....

Semalam kami berkumpul di rumah NIZAR. Dah jumpa semua, minta ayah baca doakan selamat dan buat majlis kesyukuran kecil2an.

Inilah rahmatnya bagiku

alhamdulillah, ayah dan mama dilimpahkan Allah rahmat dan kesihatan yang baik untuk menjaga anak cucu

tumpang ayah dan mama tersenyum di depan mata, berbaktilah sebaik mungkin sebagai anak demi kebajikan dan kegembiraan mereka


ada pertemuan, terpancar nilai kasih-sayang. Masih kuat talian dan keharmonian kasih dalam keluarga ini

kawan2 dan saudara mara yang hadir, melonjak rasa murninya keakraban ukhwah

Terima kasih semuanya untuk laksam, pau, buah, sagu, puding, air botol, segalanya dan keringat peluh menjayakan majlis ini.

FREE FOR PALASTINE

Hatiku betul2 tersentuh membaca kenyataan2 di bawah.
  • Orang Islam bersaudara, siapakah aku ini dengan bumi dan rakyat palastine?

  • Mampukah aku? Dimana kekuatan dan jihadku?

  • Cukupkah sekadar doa dan bantuan kewangan?


GAZA ITU MEMANGGILMU
(dr. mohd asri zainul abidin,lampeter, wales, uk.11.1.09)

tangisan itu memanggilmu
ratapan itu merayumu

suara wanita yang tidak bermaya
jeritan si kecil yang tidak berdosa
ratapan si tua yang tidak terdaya
darah pemuda yang ditumpah
nyawa perwira yang dimamah
kau biarkan mereka dilapah

suara sayu memanggilmu
bumi Gaza yang diserbu dek bangsat yang penuh muslihat
tentera khianat yang dilaknat

tergamaknya kau bersahaja
cuma menjadi penonton setia
sedangkan tanah Gaza dibunuh percuma
tanpa kau rasa duka airmata dosa
membiarkan mereka dihina derita
manakah janji bahwa kita bersaudara

darah Gaza akan menuntutmu di hari muka
kerna kau tinggalkannya dikorban tanpa bantuan
bangkitlah dengan keinsafan

hulurkan tangan pertolongan demi Tuhan!
buat Palestin yang ditawan!


(http://www.mohdtaha.blogspot.com/)
Dlm khutbah semalam sebut 3 cara kita boleh ambil:

1. mengecam (i.e melalui demonstrasi, melalui penulisan mcm blog, etc);

2. menentang (dengan cara seperti memboikot, etc); dan

3. mengubah.Mengubah ni maksudnya jangan menganggap jumlah org Islam yang besar ni satu kekuatan. Sebenarnya ia adalah satu ilusi. Realitinya pula Israel dan Yahudi yang jumlahnya sedikit itu boleh menghancurkan dan memusnahkan jumlah yang besar.Jadi apa yang perlu diubah? Kata khatib tu, yg perlu diubah adalah satukan kembali hati2 org Islam. Jgn ada perpecahan. Org Islam mesti bersatu dan jangan berilusi dan mengagung2kan kekuatan dan kehebatan Islam masa lalu sahaja sedangkan kita pada masa ini sangat lemah dari segala segi. Hadapi realiti kerana realiti itulah hakikat yang sebenar. Dalam kes ini, Israel itu satu realiti yang kita semua perlu bersatu dan menentangnya sampai hancur dan musnah. Maka itu, khatib menganjurkan utk kita semua berubah.Mudah2an dunia Islam, terutama dunia Arab yg hampir dengan Palestin tu bangun dari mimpi, menyedari realiti dan sedia utk berubah, bersatu dan membantu saudara2 kita yg sedang dibaham oleh Israel.

Friday, January 16, 2009

MENGHARAP SINAR PERTEMUAN

Dimanakah ANDA?

Hari ini, aku kehilangan seorang rakan pejabat. Al Fatihah.

Kehilangan juga adalah pertemuan. Lantas aku terfikirkan seseorang. Pada dasarnya memang aku suka mencari kawan2 lamaku. Ramai yang berjaya kujejaki. Seronok bukan kepalang tiap kali aku mendengar semula suara kawan2 lamaku. Kalau dapat berjumpa, tangisan kegembiraanku berselindung di sebalik senyuman dan ketawaku.

Dah banyak kali aku menjejaki kawan lama ku ini. Darjah 2 dan 3 kami sering bertukar bekal makanan yang dibawa dari rumah setiap kali waktu rehat. Darjah 4 kami terpisah, keluarganya bertukar ke Alor Setar. Tak jemu aku mencarinya, tp kalau dah dikatakan bukan waktunya, aku akan terus mengharap.

Darjah 2 (1976), kami sama2 bersekolah di Sekolah Rendah Kebangsaan Kelibang, Pulau Langkawi. Darjah 3, kedua kami bertukar ke Sekolah Kebangsaan Kuah. Aku hanya ingat pada rambut potongan baby doll dan wajahnya yang bulat. Ibunya seorang guru.

Dimanakah SHARIFAH KHAIRANI BINTI SYED KHALID?

THE ANSWERS `ARE YOU TRULY MALAYSIAN?'

1. Northern slang for 10 sen
2. Lake Gardens
3. Negeri Sembilan dialect, meaning "What's there to say?"
4. Roti bom, roti pisang, roti planta, roti telur, roti sardin, roti bawang, roti tisu etc u know
5. Sago
6. Minyak gamat made from sea cucumber, for wounds
7. Budu
8. Northern dialect that means coming and going but ending up at the same spot
9. Pomelo (Limau Bali)
10. String hoppers
11. Bah
12. Air Batu Campur (ABC)
13. Six yards
14. Batu Ferringhi
15. Kopi cham
16. The news
17. Keris
18. Congkak
19. Wira
20. "Other" or Lain-lain
21. Lat
22. A corruption of "go astern"
23. P. Ramlee's Getaran Jiwa
24. 1992
25. Jalur Gemilang
26. "Datuk"
27. Jaguh
28. There's none
29. Baba

PENGHULU SEGALA HARI


Sama-sama kita mengambil keberkatan dan mendalami ilmu yang hakiki. Klik gambar di atas untuk paparan lebih jelas.

TIDUR DAN ANDA

Seorang yang berusia 60 tahun akan menghabiskan masa lebih kurang 20 tahun untuk tidur. Sekiranya dia tidur mengikut Sunnah Rasullullah saw, maka tidurnya akan jadi ibadat. Allah swt hanya akan terima ibadat yang dilakukan dengan ikhlas. Tidur juga adalah ibadatyang paling ikhlas. Seseorang tidak perlu dipaksa atau terpaksa untuk tidur.

Ganjaran Allah swt untuk orang yang amalkan Sunnah sangat besar. Satu Sunnah yang diamalkan berterusan akan diberi ganjaran 100 pahala mati syahid, sedangkan satu pahala mati syahid sudah cukup untuk menjamin seseorang untuk masuk syurga. Di dalam tidur sendiri ada banyak Sunnah. Sebaliknya, jika seseorang tidur cara selain dari cara Nabi SAW, dia hanya akan dapat kerehatan. Kalau bernasib baik, selama 20 tahun mungkin dia dapat mengumpul 20 kilo tahi mata dan menakung 20 liter atau lebih air liur basi.

Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu, dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah? Subhanallah 33 X, Alhamdulillah 33 X, Allahuakbar 33 X.

4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik pelindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang-piutang sebelum tidur. Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapaktangan di bawah pipi. Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur. Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.

Peringatan!

Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidakmenimbulkan fitnah. Tutup aurat ketika tidur.

Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap, dibawahnya Syaitan/Jin Betina. Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain. Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa, Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita.

-CARILAH ILMU HINGGA KE NEGERI CHINA -

- free palestine - destroy israel - quash usa -

Thursday, January 15, 2009

CERITERA INI WANITA ITU LELAKI

INI WANITA

Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara sepejabat.

Maka jawaplah si gadis ayu, `Aku tak sempat belajar masak sebab dari kecil mak pak aku suruh aku tumpukan perhatian pada pelajaran saja. Aku dok di asrama, balik rumah sekali-sekala. Mana sempat sangat turun dapur, belajar memasak'.

"Habis la ni awat tak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

"Dok belajar lah ni. Mana sibuk ngeja, balik rumah letih. Macam-macam nak kena buat, itu ini. Semua nak buat." Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala.

Zaman dolu2, tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Kalau camtu, ramailah wanita andartu. Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal. Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, boleh juga memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.


ITU LELAKI

Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata OKAY saja. Jangan diperbesarkan, nanti mereka terasa hati. Kedudukan suami sebagai raja tidak boleh dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam.

Bolehkah wanita meletakkan undang-undang kepada lelaki juga? Syarat utama menjadi suami, mesti boleh menjadi imam. Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga. "Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" . Imam video game komputer boleh pakai ka! Betul juga.

Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Sebut jadi imam nyata ramai menjawap......

  • Tidak confident jadi imam, takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid, belum khatam habis atau pun dia merasakan isterinya lebih handal.

  • Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri.

  • Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Hakikatnya sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak, jika mahu bersuami, lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa queen control.

Jika wanita disuruh belajar memasak, apa salahnya lelaki belajar jadi imam!

Sama-sama belajar, tak banyak rugi, untung yang lebih

- free palestine - destroy israel - quash usa -

THINK ABOUT IT, TRY IT

LAUGH WITH YOUR FRIENDS AND LOSE WEIGHT
By Victoria Wesseler Lifestyle, Gardening, and Culinary Writer

Every once in a while I run across a bit of information that sounds just too good to be true. When I heard that a group of researchers from Vanderbilt University’s Department of Medicine announced that laughing caused people to burn extra calories, I just had to investigate it. I wondered if there could be at least a kernel of truth in their study, which hinted that laughter might be a way to lose weight. After all, studies have shown that laughter, which has been said for years to be good medicine, can enhance the immune system, reduce stress, and keep our hearts healthy. That's all great, but what could it do for my waistline? Could I laugh my way back into my skinny jeans? Before I replaced my hour on the treadmill with an hour of watching my favorite sitcoms, I thought I should investigate the study’s findings.

Turns out that the study is real and does, in fact, show that genuine laughter causes an increase in energy expenditure. The study’s methodology and results were recently printed in the International Journal of Obesity (2007) 31, 131-137. Note the use of the term genuine. The researchers say that fake laughter, such as the giggle you force out at an old joke told for the tenth time by your distant (but not distant enough) relative at a holiday dinner, doesn’t count. To be beneficial, the laughter has to be a sincere, spontaneous laugh.

If you get a chance to read the entire study, you’d probably find it pretty interesting. But I’ll cut to the chase. The bottom line is that during genuine laughter, as compared to a resting state, we expend between 10–20 percent more energy, and our heart rate is increased by the same amount. The good news is that 15 minutes of laughter can burn between 10–40 calories. The bad news is that it’s just not enough to replace even the lightest daily form of exercise or intense physical activity. But, not to be discouraged, at the end of the study’s results, the researchers note, “This amount [15 minutes per day] of energy expenditure during 1 year with no changes in other components of energy balance, may translate into an annual weight loss [of approximately 1–4 pounds of body weight], if all other components of energy balance remained unchanged.” I say that beats gaining 1–4 pounds a year!

So, we now have scientific proof that laughter is good for our figures. And, as we all know, there are few things better for eliciting hale and hearty belly laughs than time spent with your best female friends. The friendships that we have with close female friends are literally life sustaining. Numerous studies show that people who lack in friendships and are isolated from others die earlier than those who have close friends in whom they can confide and with whom they can share good times. Yet despite all their value, we have fewer friends than ever before. In June 2006, USA Today noted that 25 percent of all Americans have no close confidants in their lives. Apparently, in the face of demanding schedules and overloaded daily activities, we often place non-relative relationships at the end of our “to do” list.

Making a conscious effort to see our friends regularly is important. Whether it’s a monthly brunch, a weekly game night, or a semi-annual “ladies-only weekend at the cabin,” we have to plan and commit to nurturing and investing our time in these relationships. Every year, I hold an annual “ladies-only” party where I invite my friends and ask them to invite one or two of their friends as guests. Anywhere from 50 to 60 women show up. For 11 years the party theme was chocolate, chocolate, and more chocolate. Guests each brought sinful chocolate desserts to share with each other. In 2005 and 2006, the theme was announced as a “Ladies Only Pajamarama and Cocktail Party.” Tiaras and feather boas were noted on the invitation as optional, but highly encouraged. My friends did not disappointment me with their attire. I had no idea so many of them owned tiaras and boas. Obviously, they were just waiting for the perfect excuse to wear them in public. Even my neighbor’s female Weimaraner dressed in full party regalia—no one could figure out how that dog kept a tiara on her head and a white feather boa around her neck all night.

Take a few minutes today to think about those wonderful women you are privileged to call your friends.

  • Where would you be without them in your life?
  • They soothe your spirit. They feed your soul.
  • They lift you up as only another person in your life can.
  • They help you through significant life passages. They are there to dry your eyes when you are defeated and applaud you when you succeed.
  • They understand you better than you understand yourself.
  • They want what’s best for you. They create a safe place to discuss your dreams and fears. They are Lucy to our Ethel; Laverne to our Shirley; Monica to our Rachel. And, maybe best of all, just when you think all is lost, they’re the ones that always give you plenty of reasons to break into a healthy, calorie-burning, genuine laugh!

Wednesday, January 14, 2009

HAPPY BIRTHDAY DR. YEN

Baling - Suatu ketika dulu di zaman 70an, kebanyakan anak2 Cina dihantar mengikuti pengajian sekolah rendah di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina. Aku lupa nama sekolah ini. Tahniah pada kedua ibubapa kawanku ini, YEN SIEW SIANG disekolahkan di Sekolah Rendah Kebangsaan Tunku Putera (SRKTP). SRKTP ni kira adik beradik sekolah `Om Putih' la. Panggilan mesra dikalangan kawan2 sekolah `YEN'.

YEN dikategorikan pelajar pintar, setanding dengan Hasliza, Meor, Zahanim. Aku ni juga yg medium class. Kami putus perhubungan sebaik tamat Darjah 6 kerana YEN masuk MRSM. Perhubungan yang murni tiada noktah, kami dipertemukan semula pada tahun 2007, setelah aku menjejakinya di merata hospital.

Sekarang YEN bukan amoi Cina kampung lagi. Tahniah!!!!! Dah jadi doktor pakar mata, ada klinik sendiri lagi di Kajang.

Hari ini entah camna aku teringatkan YEN. Dok cakap dengan dia, katanya dia ingat aku call dia sebab nak wish dia HAPPY BIRTHDAY. Awat tak bg tau awal2, atau update dalam group SRKTP kita. Tapi instinct aku kira kuatla kan.........

Last minit camni, hanya inilah yang mampu aku hadiahkan pada YEN sebagai seorang sahabat lama. Semoga sentiasa sukses dalam kehidupan dan kerjaya.

HAPPY BIRTHDAY DR. YEN SIEW SIANG