Tuesday, April 28, 2009

AKU PENCINTA SEJARAH


Suked8787 dah komplen, katanya blogku dah bersawang. Disuruhnya aku cuci semua sawang itu dengan entry yang baru.

Diamku bersebab... bukan kerana masalah keluarga, bukan kerana masalah kerja dan bukan kerana masalah peribadi walapun perutku masih juga meragam. Malamku sekarang bukan diperuntukkan untuk mengemaskini blog, tetapi aku lebihkan masa hingga jam 2 - 3 pagi semata-mata untuk membantu, membimbing dan menyemak laporan anakku EKMAL HASIF dalam menyiapkan tugasan kerja kursus sejarah PMR bertajuk Bangunan Bersejarah. Bangunan pilihannya adalah BANGUNAN SULTAN ABDUL SAMAD.

Sedari awal telahku pesan padanya, mengkaji sejarah memerlukan komitmen dan banyak pengorbanan. Mengkaji sejarah tidak boleh dibuat sambil lewa kerana ianya fakta. Sejarah yang baik tidak hanya bergantung pada usaha individu tanpa kerajasama masyarakat sekelilingnya. Aku sebagai mama, harus menjadi tulang belakang yang kuat untuk EKMAL mengenal sejarah... bukan hanya sejarah keluarga (tujuan utama lahirnya blog ini), sejarah Malaysia, sejarah bangunan kebanggaan negara, malah lebih lagi sejarah ketuanan Melayu.

Semalam, aku turun padang bersama rakan sekolahnya hanya untuk tujuan mengkaji dan mengumpulkan sejarah. Kehadiran mama bukan sebagai penyibuk tetapi adalah sebagai pembimbing supaya mereka benar2 `MENGKAJI SEJARAH' sebagai anak bangsa `MALAYSIA YANG MERDEKA'.

Kerjasama telah kuaturkan dengan pegawai dari Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, semata2 untuk sesi soal-jawab selama 1 jam bagi tujuan mengumpul maklumat dan pengesahan fakta. Terima kasih tidak terhingga kepada adik MOHD. AIZAM ABDULLAH dari Jabatan Warisan Negara kerana sudi meluangkan masa membantu anakku dan rakan sepersekolahannya. Banyak maklumat berguna telah kau berikan sebagai panduan untuk mereka menyiapkan tugasan dengan padat, berinformasi dan berkualiti.

Mari kita layan sebahagian dari aktiviti mereka semalam melalui foto yang kurakamkan. Aku bukan sekadar jurufoto mereka, malah telah disalah anggap oleh guru2 dan rombongan pelajar sekolah2 yang lain sebagai coordinator galeri. Itulah kelebihanku pabila AKU CINTAKAN SEJARAH dan akan kupastikan laporan anakku nanti dijadikan rujukan.



Sebelum kulepaskan mereka semua ke rumah dan keluarga masing2, aku mengajak mereka berfikir pada kata2 ini....

NENEK MOYANG KAYA-RAYA
TERGADAI SELURUH HARTA BENDA
AKIBAT SENGKETA SESAMALAH KITA
BUMI DIPIJAK MILIK ORANG

Berfikirlah dalam konteks pelajar, rakyat Malaysia yang berpatriotisma, dan letaknya MELAYU DI MATA DUNIA. Bangunah semua anakku. Mama hanya mampu membimbing selagi kudrat terdaya.

Semoga impian salah seorang anakku untuk menjadi MENTERI tercapai. AMIN.

Thursday, April 23, 2009

MINGGU SETIAUSAHA

Pertamanya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada majikanku kerana memberikan keizinan untuk aku mengikuti kursus tahunan ini pada tahun ini. Dalam keadaan ekonomi global yang meruncing sekarang, majikan aku masih prihatin akan kebajikan aku, orang kanannya. Terima kasih juga pada kawanku Rohana yang terpilih untuk menanggung kerjaku sepanjang ketiadaanku di pejabat selama 2 hari.

Semenjak berpindah ke pejabat baru di Cyberjaya, dah lama aku tidak melalui suasana kesesakan jalanraya. Pagiku bermula dengan berfikir jalan mana yang harus kuikut untuk mengelakkan semua keadaan itu dan syukur aku dapat sampai ke destinasi sebelum kursus bermula.

Aku ingin berkongsi kegembiraan dengan semua akan sitausi kursus pada tahun ini.

Hari Pertama

Kumbang dikelilingi mawar, Mr. Pathmanathan

Aku suka dengan cara beliau mengendalikan ceramah. Simple dan tidak membosankan. Katanya ingat pada perkataan2 ini ATTITUDE, TEAMWORK, COMMUNICATION, LISTENERS & MOTIVATION.

Yang membuatkan aku lebih seronok pada Hari Pertama adalah pabila kumpulan kami mendapat tempat pertama dalam kerja kumpulan yang diberikan iaitu membentuk kumpulan, menamakan kumpulan, membina logo dan slogan kumpulan dan membuat persembahan untuk memperkenalkan kumpulan kami.

Difikiranku tiba2 terlintas perkataan SEMPOI dan itulah nama kumpulan yang dipersetujui semua. Hahaha.. begitu punya banyak nama2 glamor yang boleh digunapakai, SEMPOI yang jadi pilihan. Tapi mujur kami dapat come out dengan maksud power yang tersirat di sebalik perkataan SEMPOI itu. Aku pula dilantik sebagai leader dan speaker untuk mengendalikan presentation. Husssss.... satu cabaran dan tugasan yang berat, tp apa ku kisah. For the sake of SEMPOI, redah je...... My friends SEMPOI ladies, YOU ARE GREAT.....

Cantikkan tulisan tanganku. Kembang... bila dipuji.
Ini semua anugerah dariNya.

Tamat hari pertama, dah namanya pun perempuan, sempat lagi tu posing memosing sebelum balik.tuan punya badan... kalau nak gambar penuh, email saya ya!

Hari Kedua
Hari ini sesi ceramah dikendalikan oleh Puan Suraiya @ Kak Su. Dah tahu diri sendiri tak tahan dengan kaw kopi, tp aku belasah juga. Hasilnya aku high lepas breakfast, otak buntu..... Hari ini ada 2 aktiviti berkumpulan tapi nasib tak menyebelahi kami. Biar orang lain menang pulak kan! Kitakan kawan.....

Again aku menulis dan melukis untuk persembahan bertajuk HARI KELUARGA.
Cantikkan! Macam.....

Dan inilah juaranya... kumpulan SPEARS

Wrap up untuk program ini adalah penyampaian hadiah kepada kumpulan yang menang untuk Hari Pertama dan Kedua, penyampaian sijil, cenderahati dan cabutan bertuah...malangnya aku tiada tuah kali ini. Rezeki orang lain... alhamdulillah
Coordinator Organizer pun tumpang posing juga
Thank you ELLA. Nice bag. I like......

Tuesday, April 21, 2009

APA YANG PENTING.. KERJASAMA

Keadaan ku skrg membuatkan aku terlepas pandang byk perkara esp dunia blog. Hari ini baru ku sedar rupa2nya aku berhutang tag dengan adik SiRibenMerah. Terima kasih dik atas anugerah yang diberikan

Sebagai menghargai slogannya `APA YANG PENTING..KERJASAMA' inilah jawapan balas tag sebagai bukti aku mampu bekerjasama

10 Facts about SYAbAR?

  • 1. SYAbAR pun orang utara.. Kulim Mari
  • 2. SYAbAR satu2nya anak pompuan dalam keluarga. Sbb tu la AKULAH RACUN AKULAH PENAWAR
  • 3. SYAbAR x de kakak x de abang. Sedihnya.. Hulubalang muda ramai la hahaha.. but best adik2 ipar sempoi dan boleh masuk geng
  • 4. SYAbAR kaya anak teruna. 3 Allah bagi. Dah tu anak buah teruna pun ramai... 6 orang gitu
  • 5. SYAbAR ada 3 putik mawar dalam keluarga 787, AISYAH, AMNI, AIDA. Ni dok tunggu dari Suked8787, Nor & Suraya. Hamba dah pencen.....
  • 6. SYAbAR dah jumpe SiRibenMerah dekat Alamanda, Putrajaya. Nyonya PIE pun ada
  • 7. SYAbAR suka lepak atas ribaan suami... perghhhhh loving gitu
  • 8. SYAbAR sangat suka tengok citer hantu pastu takut sendiri
  • 9. SYAbAR dulu dan selamanya penyanyi famili. Penyanyi pentas pun ya, penyangi dapur pun ya..hahaha..
  • 10. SYAbAR skrg sakit perut ..... Mana minyak angin ni.. Ooops! Terlebih sudah

Selesai ya SiRibenMerah!

PERUTKU MERAGAM


Sekadar hiasan. Tak ada kena mengena dengan sakit yng kualami sekarang
Saja ja nak buat bg kalian terliur......

Aduh letihnya aku. Dari Jumaat hingga hari ini, aku masih berulang-alik masuk keluar kamar kecil. Paling tak tahan bila senaknya menyucuk macam sakit bersalin. Selera makan hilang, fobia...... takut bisa berulang.

Dr. kata aku keracunan makanan. Mujur tak disertai muntah berulang. Ubat dah makan tapi belum juga pulih. Adakah semua ini akibat aku dok belasah makan sate kelinci (arnab), kambing, kuda hitam dan masakan ikan kaloi masa bercuti tempohari. Adoooooi. Inipun ku rasa nak terkucil lagi tapi ku tahan Jebat. Dah masuk berpuluh kali aku .........

Camna ni, esok dah kena attend conference .....Doakan yang terbaik buatku ya kawan2!

Tuesday, April 14, 2009

ANTARA KEGUSARAN & KEGEMBIRAAN

Balik dari Bandung, gembira sungguh dapat jumpa anak2, ayahmama, adik2 dan ipar2 terutamanya saat dilambakkan ole2 untuk mereka pilih sendiri mana yang berkenan di hati. Mama gembira memilih telekung yang dipesannya, tapi nampak benar dirinya lelah. Malamnya bukan suamiku saja yang berselimut tebal, mama juga.

Alhamdulillah, suamiku dah baik keadaannya tapi mama semakin alah. Semalam telahku bawa ke klinik namun kesihatannya makin menurun hari ini. Tengahari aku telefon ayah tanyakan mama dan dia khabarkan mama tidur saja tak bangun2 dari pagi. Petang tanyakan pula pada CT, juga sama keadaan mama. Semalam Dr. dah pesan macam2 pada mama dan esok perlu diambil darah jika masih demam juga. Aku ambil keputusan pulang awal melihat keadaan mama.

Sampai rumah, mama masih terbaring mengerang. Aku gerakkan mama untuk diberi gamogen dan makan. Mama mengadu pening dan muntah selepas makan. Katanya lagi takut hendak bangun sebab takut jatuh. Badan tak larat sangat. Maka aku layan mama diperbaringan. Memang susah hati betul bila lihat mama sebegini. Aku diskus dengan ayah, nak balik kampung biar mama betul2 sihat. Rehat saja dirumahku.

Hatiku sayu..... dalam keadaan sedemikian, mama masih ingat hari ini adalah ulangtahun cucunya yang pertama. Diizinnya ayah ke asrama untuk mengucapkan selamat ulangtahun kepada cucunya. Masa melawat hanya tinggal lebih kurang sejam tempohnya. Tanpa berlengah, aku terus pandu kereta ke asrama anakku dan singgah sebentar di kedai kek.

Alhamdulillah, ayahwan sempat membuat kezutan pada cucunya dalam tempoh lawatan berbaki 1/2 jam. Tercari2 cucunya yang kemudiannya muncul dari arah surau berdekatan. Tak lama kemudian, dengan berbaju hujan, abah pulak tiba dengan tujuan yang sama untuk ucapkan selamat ulangtahun pada anak pertamanya. Anak abah katakan, demi anak abah sanggup redah hujan.

Dalam kesempatan yang singkat itu, kami menyambut harijadi HAKIM secara ringkas tapi penuh makna terutama buat ayahwan dan cucunya. HAKIM gembira dapat bersama ayahwan, juga tak lupa tanyakan uminya mengapa tak datang.

Dan yang pastinya, aku menyaksikan dan meraikan detik manis ini di depan mataku sebagai seorang MAMA. Dah remaja anakku kini.

SIAPA LEBIH JOWO?


Aku nak shopping pun tak senang, mamat baju merah ni dok panggil `Kak, cepat la mai ambil gambar kami ni!' Gelaran apa kita nak bagi kat mereka berdua ya! Rasa2nya siapa lebih `JOWO'nya.

Monday, April 13, 2009

JOURNEY OF LOVE

To my HUBBY, I LOVE U SO MUCH
Thanks for being so cool and generous especially during shopping time.
Always with me when needed `ABANG... DUIT' (Bila lagi nak pekena kan!!!!!)

Thanks for being so understanding, so cooperative and your warmest sense of humour especially to our group members

Should start dreaming for our next honeymoon ya .......

Group of Enjoyment

To my dear Bro & friends, I really hope that all of you satisfied with all the arrangement I have made. We should appreciate the efforts of our Bandung guys especially to

I'M BACK...

Syukur amat, semuanya sukses. Cuaca di sana nyaman sekali. Makanannya enak. Paling penting aku bisa sopping ikut rasa. Untung jika begini selalu ~ makan, tidur, bersiar, sopping tiap hari. Langsung enggak tahu letih. Tapi ngapa si! Rasanya sudah banyak dibeli, kok tiba di Malaysia masih kurang bagiannya........ Wadussssssss!!!!!!!!

Tuesday, April 7, 2009

I'M FLYING

I'm really buzy, lots of thing to settle before 5.30pm today. I'm concentrating to finish job early but the other part of my mind is counting the moment of my vacation.

My dear friends, `DOAKAN YANG TERBAIK' for us through out this journey, including to our Bro Dj, Suked8787 and their small baby.


See you next week........ (will try, if time permit to update latest news from there)

Monday, April 6, 2009

WHICH ONE IS YOURS

MOLES AND WHAT THEY SAY ABOUT YOU

The Chinese Almanac, also known as the Tung Shu, is commonly known as a book of auspicious and inauspicious dates, but there is so much more to the Tung Shu than that. It is a vast mine of information relating to astrology, codes and symbols, derived by the wise sages and philosophers of ancient China. In this issue, we bring to you the secrets from the almanac regarding moles on your face and what they mean depending on which part of your face they appear.

First, check your face for any moles, and then look at the diagram above to identify the number(s) that are a closest match to the moles on your face. Usually, the moles only hold meaning for you if they are prominent and they are the only one. If your face if full of spots, acne or "little" moles, they do not count. When you've ascertained which position corresponds to the mole on your face, look up the meanings listed by numbers below.

Position 1 to 3
As a child, you are somewhat rebellious and a free spirit. You have an innate creativity and work best when you are given a free hand. Generally, your superiors like your avante garde approach to life. If you have a mole here, you are far better off in business and being your own boss rather than working for somebody. What is promising is that you have the luck to be your own boss.

Position 4
You are an impulsive person, often acting with a flamboyance that gives you charisma and a sparkling personality, but you can be difficult when there are too many opinions. You tend to be rather argumentative, but never to the point of holding grudges. This mole tends to give you an explosive temper and should you decide to remove it, you will find yourself becoming calmer and more at peace with the world.

Position 5
A mole above the eyebrow indicates that there is wealth luck in your life, but you will need to earn it and work harder than most people. All the income you make must be carefully kept as there are people who are jealous of you who might attempt to sweet talk you into parting with your wealth. Be wary of those who try to interest you in get-rich-quick schemes. If you have a mole here, it is advisable not to be too trusting of others. Follow your instincts and be cautious. And never allow other people to control your finances.

Position 6
A mole here indicates intelligence, creativity and skill as an artist. Your artistic talent can bring you wealth, fame and success. It also indicates wealth luck, but this can only be fully realized if you follow your heart rather than stick to conventional means of making a living. Success will come if you are brave.

Position 7
Moles under the eyebrows indicate arguments within the extended family that cause you grief and unhappiness. This will affect your work and livelihood. It is advisable to settle any differences you have with your relatives if you want peace of mind to move ahead.

Position 8
This is not a very good position for a mole. Your financial position will constantly be under strain because of a tendency to overspend. You also have a penchant for gambling. The only thing is you must know when to stop. Meanwhile, someone with a mole here has a tendency to flirt with members of the opposite sex as well as with the same sex. Better be a little discerning where you exert your charms, or you might get into trouble.

Position 9
This mole position suggests sexual and other problems. It is an unfortunate mole and you are well advised to get rid of it. It brings a litany of woes and a parade of problems.

Position 10
A mole here just under the nose indicates excellent descendants luck. You are surrounded by family at all times and will have many children and grandchildren. You have the support of those close to you and will be both materially and emotionally fulfilled.

Position 11
Moles here suggest a tendency to succumb to illness. It is a good idea to have this mole removed especially if it is a large, dark-coloured mole. Otherwise use lots of foundation to cover it.

Position 12
A mole here foretells a successful but also a very balanced life. You are likely to be not just rich, but famous as well. But although you have every opportunity to live the high life, you will have a satisfying home and family life as well. Women with moles here are particularly lucky and tend to be beautiful and glamourous as well.

Position 13
Your children will be a big worry in your life. Your relationship with them is not good. There is nothing much you can do about this except to learn some tolerance.

Position 14
A mole here suggests a vulnerability to food which can be a big problem in your life. You may have allergies against certain foods or you may simply be eating too much.

Position 15
You are a person always on the move and constantly renovating and redesigning your house. You like to be introduced to new things and see new places. You are not happy if you remain in one place for long. You enjoy travel and adventure, and have a very observant eye.

Position 16
You need to be careful when it comes to eating, and also when it comes to your sex life. These are your two biggest problems. You tend to have weight issues which can make you depressed. You enjoy romance, sometimes with more than one person, but because you are a person with some morality, you will feel guilty about it and this will cause you much stress.

Position 17
You will be someone of great social prominence. You are active on the social scene and an excellent conversationalist. There is a tendency to become bigheaded about your success, which could lose you your good name. This will affect you deeply because you draw your confidence and self worth from what others think of you.

Position 18
You are a person always on the move. There is a great deal of overseas travel in your life, but you should take extra care each time you cross the great waters, as your mole prefers you to stay at home.

Position 19
You have money luck and many good friends, so this is a good mole to have. Your weakness is that you tend to succumb to the charms of the opposite sex. In your life, it is this that could get you into hot water, so do cool your ardour!

Position 20
A mole here can be very lucky or very unlucky. If you have a mole here, you are destined either for extreme fame or infamy. You have great flair for creativity and are also highly intelligent, but your talents can be used for both good and bad. You are not a person to be trifled with for you are no pushover and do not forgive and forget easily. This mole is a mark of someone who will go down in history either as a great or as a tyrant.

Position 21
This is a good mole, as it suggests plenty to eat and drink throughout your life. This mole also brings fame and recognition.

Position 22
Your life is always happy and things go smoothly for you. You could well become a sports superstar if you have the passion for it. Moles at the end of eyebrows also suggest a person of authority and power, so if you are the CEO of a company, you will do very well.

Position 23
You have a high IQ, and you are both brain smart and street smart. You have a highly-developed survival instinct and will lead a meaningful and long life. You will be active until a very old age and will have friends and family around you till the very end.

Position 24
You will achieve fame and fortune in your young age and you are advised to use this period to safeguard your old age, as people with moles here tend to have a harderlife as they get older.

Position 25
You will enjoy good prosperity and recognition luck, but do be careful of excesses. Stay traditional in your attitudes and you will have a long and fruitful life.