Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Friday, August 21, 2009

SAYUR ACEH UDANG

Bahan-bahannya:-

15 ekor udang basah @ segenggam udang kering
Segenggam ikan bilis kecil
1 biji betik masak kekuningan (saiz kecil) - dipotong serong
3 potong buah nangka - dipotong dadu & rebus
1/2 biji ubi keledek - dipotong dadu
4-5 biji belimbing buluh - dibelah 4
2 batang bunga kantan - dibelah 4
3 batang serai - dititik
4 ulas bawang merah } ditumbuk
3 ulas bawang putih }
3 helai dauh limau perut - dikoyak
5 helai daun belinjau - dimayang halus
10 biji buah belinjau (jika ada) - dibelah 4
1 biji biji bawang besar - dibelah 6
3 biji cili merah - dibelah 2
2 cawan santan pekat
5 sudu besar kerisik
3/4 paket rempah kari udang & ketam
2 sudu minyak untuk menumis
Sedikit air
Garam, gula, perasa secukup rasa

Cara Membuatnya:-

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah & putih yang ditumbuk halus. Apabila kekuningan masukkan rempah kari dan tumis sehingga naik baunya.
2. Masukkan buah nangka, betik, buah belinjau, ikan bilis bersama sedikit air (agak tenggelam bahan) dan biarkan mendidih.
3. Masukkan santan bersama serai dan bunga kantan. Biar seketika sebelum dimasukkan kerisik.
4. Setelah agak mendidih, masukkan udang hidup/kering, buah belimbing, bawang besar, cili merah, daun belinjau dan daun limau perut.
5. Masukkan garam, gula, perasa secukup rasa.
5. Apabila daun sudah layu, bolehlah diangkat.

No comments: