Sunday, August 23, 2009

PUDING JAGUNG SANTAN

Hari ini teringin nak berbuka puasa dgn puding jagung. So Kak SYAbAR cuba pula koleksi resepi lama mama ttp kali ini bahannya tidak menggunakan air sebaliknya ditambah santan & marjerin pula. Rasanya memang uuuummmmppphhhh!!!!!!

Sgt berkrim & bersinar... dpt sebekas ini shj
Bahan-Bahannya:-

110gm tepung kastad
150gm gula
3 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan pink arcopal santan pekat
1 sudu besar marjerin/butter
2 sudu teh esen rose

Cara membuatnya:-

1. Pukul telur dgn gula hingga kembang.
2. Di dlm periuk, kacau susu cair & kastad hingga sebati. Kemudian masukkan santan, jagung & esen rose. Akhir sekali masukkan campuran telur & gula tadi.
3. Masak menggunakan api yg sederhana & kacau tanpa henti sehingga adunan agak pekat & mendidih beberapa kali (+- 20 minit).
4. Sejukkan dlm acuan sbum dimasukkan ke dlm peti sejuk.

2 comments:

TiNiE said...

arrgghh..nyesal singgah sini..
tap..tap..air leyo menitik...
salam ramadhan kakmin!!!

SYAbAR said...

Hahaha... dugaan. Menu lepas ni nanti lg la buat kau terlior dik....