Saturday, February 28, 2009

DI BAWAH POHON RENDANG

Di bawah pohon rendang ini, dua pasangan berusia, menunggu dengan setia
Yang ditunggu, pasti kan menjelma tapi bagaimanakah adanya
Mungkinkah dengan senyuman mesra atau raut wajah yaang tidak ceria
Menunggu tika dan saatnya, sepinggan rojak dimakannya
Kesian anak2 di sebelah sana, melambai2 memanggil mamaknya
Nak keluar tak berupaya, cendul dipesan ditepi pagar juga
Bukan 1 atau 2, penuh jari mamak mengusungnya
Tepat jam 2 pagar dibuka, maka sampailah kami ke terataknya
Disambut kain rentang SELAMAT DATANG KE ASPURA
Langkah kaki terus ke DORM 2, B2/Katil 8 itulah tempatnya
Hendak selesa, HAKIM jagalah dengan sempurna

Mamapun pun pernah menghuni asrama
Disiplin diri paling utama, pilihlah rakan yang baik budi bicara
Ringan tulang, pemurah bertempat itu yang terbaiknya
Baru ramai menyenangi kita

6 comments:

Dj Epoi said...

Salam.....

Kih..kih...kih..kih Kelakow dialog2 malam itu hari hahahhahaaah...

Tak sabow nak tunggu entry sambungan........

Hope ...Hakim dapat membiasakan diri dengan cepat....
- Buat Kak...jangan susah2 hati....kita dulu pon kesitu gak dulukan?

MariaFaizal said...

Sis,
Is Hakim feeling alright staying in the hostel? I hope so & congratulations to Hakim who managed to secure place at the respected school.

Confession: I used to runaway from hostel long ago..he he he...

Cheers to you & yours & have a great Sunday.

SYAbAR said...

Laa... apasal camtu Maria. Nak gak tahu mengapa jadi begitu.

HAKIM nampaknya belum begitu ceria. Belajar sesuaikan diri. Time kami nak balik... nampak letih muka tak ceria.

Sunday pun tak rehat dik, bawa adik2 melawat abang mereka utk lepaskan rindu. Macam ni lah kot weekend seterusnya.

MariaFaizal said...

My mom dapat transfer pi Hospital Alor Setar fr SP(she was a nurse before) but tak nak I duduk dgn dia w.pun Sekolah (Asma) dah dekat dgn Jalan Sultanah. Tak kira, nak duduk jugak dgn mama..he he..

Tu yg lari hostel!Bila fikir balik, lucu pun ada...

I suka makan sedap2, and kat hostel food was a bit..emmmm...yuck!Tu pun sebab I lari hostel jugak :D

Hopefully sekarang food kat hostel dah way improvised/upgraded.Dulu teruk jugak sis...

SYAbAR said...

Dik Maria, just arrive from Hakim's hostel. I did asked him about food, so far he said the food is good.

Makan no hal mama, boring yg buat hal. Mana taknya, selalu dok berdamping dgn laptop & hp, masuk asrama, semua tak dibenarkan. Tu yg tension tahap gaban katanya.

MariaFaizal said...

Alhamdulillah...What he's got better than my experience :D