Friday, April 3, 2009

10 WASIAT IMAM SHAFIE


Dari sekolah rendah tadika lagi kita telah diajarkan RUKUN IMAN 5 perkara iaitu
  • * Percaya Kepada Allah
  • * Percaya Kepada Nabi dan Rasul
  • * Percaya Kepada Kitab2 (Al-Quran, Taurat, Injil & Zabur)
  • * Percaya Kepada Hari Kiamat
  • * Percaya Kepada Qada & Qadar

Akan tetapi kita jarang memikirkan akan tanggungjawab dan hak2 kita berhubung kepercayaan ini. Berikut adalah 10 Wasiat Iman Shafie berhubung perkara ini:

1. Hak kpd diri:
Kurangkan tidur,makan, bercakap & berpada2 dgn rezeki yg ada.

2. Hak kpd malaikat maut:
Qada kewajipan yg tertinggal, dptkan keampunan daripada org yang dizalimi, buat persediaan utk mati & cinta pd Allah.

3. Hak kpd Kubur:
Buang tabiat suka menabur fitnah, kencing merata2, bykkan solat tahajud & bantu org yg dizalimi.

4. Hak kpd Munkar & Nakir:
Tdk berdusta, bercakap benar, tinggalkan maksiat & nasihat-menasihati.

5. Hak kpd Mizan:
Tahan kemarahan, bykkan berzikir, ikhlaskan amalan & sanggup menanggung kesulitan.

6. Hak kpd Sirat:
Bersikap warak, bantu org beriman, suka berjemaah & buang tabiat suka mengumpat.

7. Hak kpd Malik (Penjaga Neraka):
Menangis kerana takutkan Allah, berbuat baik kpd ibubapa, bersedekah secara terang-terangan atau sembunyi serta elokkan akhlak.

8. Hak kpd Ridhwan (Penjaga Syurga):
Redha dgn qada Allah, sabar menerima bala, mensyukuri nikmat Allah & bertaubat drp maksiat.

9. Hak kpd Nabi s.a.w:
Berselawat kpd baginda, berpegang kpd syariat, bergtg kpd sunnah, menyayangi para sahabat & bersaing mencari kelebihan Allah.

10. Hak kpd Allah s.w.t:
Mengajak manusia kearah kebaikan, mencegah manusia drp keburukan, menyukai ketaatan & membenci maksiat.

8 comments:

Diamilikku said...

salam kak...
thanx for sharing tazkirah hari ni...

pasal frame tu..su guna photoscape jugak..semua function ada dalam tu...boleh pilih mcm2 frame..rama2 tu akak pilih function add object..ada macam2 kategori..heart..pencils..office..cartoon...akak pilih n click je..nanti dia appear kat gambar yg kita edit...akak kena godek2 photoscape tu...mcm2 ada..su pun baru duk belajar sikit2...yang bentul oval bulat tu su crop round shape..

SYAbAR said...

tocheeeee Su

MariaFaizal said...

I love this, love this! So much!
Sis,
I'm reading this with hubby.We're learning so much,InsyaAllah...

SYAbAR said...

Thanks Maria. I'm learning too.

hazlin said...

terima kasih sudi berkongsi demi utk kebaikan

Dj Epoi said...

Baguih arrrrr....

Pasai banyak yang dah lupa rukun Islam tuh....

Meh kita sama2 ingat mengigati balik sesemua benda yang baik nih

Tq

Dj Epoi said...

Rukun Iman Daaaaaaa......

Hehehehehe......almaklumlah...Otak dah sampai Bandung hehehehhe

SYAbAR said...
This comment has been removed by the author.