1 keping tulang rusuk lembu
4 cm lengkuas - dihiris nipis
1/2 inci halia - dihiris nipis
1 sudu besar ketumbar }
1 sudu kecil jintan manis } ditumbuk kasar
3 inci kunyit hidup }
5 ulas bawang putih }
5 biji cili api - diketuk
2 keping asam gelugur
Garam, gula, perasa secukup rasa
Cara Membuatnya:-
1. Rebus tulang & halia bersama secukup air hingga lembut.
2. Setelah tulang lembut, masukkan lengkuas dan bahan yang ditumbuk.
3. Apabila mendidih, masukkan asam gelugur dan cili yang diketuk.
4. Masukkan garam, gula, perasa secukup rasa dan masak sebentar hingga semuanya sebati.
7 comments:
Sis,
Kebetulansemalam bukak puasa wz Sup Tulang. Today after Subh prayer masih terkenangkan kenikmatan soup tu :)
Bukak blog akak, singgang pulak : D
Cobaaaaannnnnn......
Happy long weekend sis.
SEDAP tuuuuuuu..... SLURRPPPsss !!! Oppps Puasa... hehehehe
Tq Maria,
Rindunya kat kau dik... lama sgt menyepi dr blogging. Sibuk sgt ka dik di tempat kerja baru...
MamaQay,
Puasa pun tak pa, kita kan kuat iman mama...
Kak,..bestnya dpt masak pelbagai jenis lauk utk family kak,..saya ni dpt masak 2 jenis pun, suami dah bersyukur dah tu..huhuhu...
salam merdeka beb.. :)
combi selalu masak singgang ikan jek.daging pun bole ekk.
Salam Kak Syabar,
Maaf... lama sungguh saya x singgah sini... sejak bertapa di FB... dah jarang2 jenguk blog... tak buleh jadik nih... apapun... semua hidangan mengiurkan... terima kasih kerana berkongsi... patut pun isteriku sibuk menyalin resepi blog akak... baguih2... bermaju kedepanlah jawabnya perutku ini...
Salam kemerdekaan dan selamat menjalani ibadah puasa dari kami berdua...
Post a Comment