Bahan-bahannya:-
5 pasang sepit ketam (boleh diganti isi ketam)
8 ulas bawang putih - ditumbuk
150gm cendawan butang segar
RM1 bunga pisang (kimcham) - direndam
RM1 cendawan hitam kecil - direndam
1 batang karot (saiz kecil) - dipotong menyerong
5 batang kacang buncis - dipotong menyerong
1cm halia muda - dihiris nipis
1/2 sudu teh lada sulah
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 gelas air
2 sudu besar minyak untuk menumis
garam, gula, perasa secukup rasa
Daun bawang & sup untuk hiasan
Cara Membuatnya:-
1. Panaskan minyak & tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan air, halia & ketam/isi ketam.
3. Masukkan sos tiram, sos ikan, lada sulah.
4. Apabila mendidih masukkan karot, kacang buncis, kimcham & semua cendawan.
5. Masukkan garam, gula, perasa secukup rasa.
6. Apabila sayur hampir layu bolehlah diangkat, ditabur daun bawang & daun sup.
3 comments:
terliur nye tgk ketam tuh! hehehe. baru ada ummph camni bila ada pics!
ye la tu along ooiiii....
Ya Tuhan, lapar dah ni.
*kroik kroik
bunyik perut. haha
Post a Comment