Ramuan Pertama
12.5 gm agar-agar
2 gelas air
2 gelas santan dari 1 biji kelapa
1/4 sudu teh garam
Ramuan Kedua
12.5 gm agar-agar
5 gelas air
2 ketul gula kabung/gula melaka
3 ketul gula batu untuk mengilatkan agar-agar
brown sugar ikut manis yg dikehendaki
Cara membuatnya:-
1. Masak Ramuan Pertama.
2. Setelah dibekukan, potong dadu kecil-kecil agar-agar tersebut.
3. Masak Ramuan Kedua.
4. Tapis agar-agar yang telah dimasak dan masukkan dalam acuan.
5. Setelah hilang wap panas, taburkan agar-agar santan yang telah dipotong tadi.
p/s orang dulu2 suka agar2 yang agak keras. Maklumlah dulu2 tak dak peti ais. Kalau nak lembutkan sedikit, tambahlah sedikit lagi air
6 comments:
Salam Kak Syabar,
Lepas ni nampaknya saya tidak payah lagi le beli buku resepi... Jimat sikit duit hubby...
Tq sis...diatas tips itu...
Di doakan moga sis cepat sembuh
berbanyak kan berihat dan makan ubat ikut time.... Take care!...
Salam......
Pergh!!!!!
Tajuk Entry resipi nih bikin goncaaaaaaang siut!!
Sis,
Dah sembuh sis?
Semoga cepat sembuh didoakan.Ameen...
Sis,
What is kemian?
Love,
Happy weekend from Maria & family
salam kak syabar.. sedapnya agar2 tu,..... nk cuba buat la tuk bln Ramadhan nnti,... sue suka agar2 @ puding ni... feveret la....
mana mai nama kemian tu???
Adik2ku,
mana la akak tahu camna orang2 dolu2 boleh dapat nama kemian tu. Tp rasanya la mungkin sebab agar2 dadu yg warna putih tu cam biji2 kemian kot, dah tu kena tabur pulak....
walaupun namanya tidak sedap didengar, tp rasanya tetap sedap utk dimakan...
Post a Comment