Hari ini teringin nak berbuka puasa dgn puding jagung. So Kak SYAbAR cuba pula koleksi resepi lama mama ttp kali ini bahannya tidak menggunakan air sebaliknya ditambah santan & marjerin pula. Rasanya memang uuuummmmppphhhh!!!!!!
Sgt berkrim & bersinar... dpt sebekas ini shj
Bahan-Bahannya:-110gm tepung kastad
150gm gula
3 biji telur
1 tin susu cair
1 cawan pink arcopal santan pekat
1 sudu besar marjerin/butter
2 sudu teh esen rose
Cara membuatnya:-
1. Pukul telur dgn gula hingga kembang.
2. Di dlm periuk, kacau susu cair & kastad hingga sebati. Kemudian masukkan santan, jagung & esen rose. Akhir sekali masukkan campuran telur & gula tadi.
3. Masak menggunakan api yg sederhana & kacau tanpa henti sehingga adunan agak pekat & mendidih beberapa kali (+- 20 minit).
4. Sejukkan dlm acuan sbum dimasukkan ke dlm peti sejuk.
2 comments:
arrgghh..nyesal singgah sini..
tap..tap..air leyo menitik...
salam ramadhan kakmin!!!
Hahaha... dugaan. Menu lepas ni nanti lg la buat kau terlior dik....
Post a Comment