Wednesday, October 21, 2009

AJK MAKANAN

Masuk dulu foto2 mana yg ada sbb byk lg yg belum diuploadkan dr kamera lain.

AJK MAKANANlah yg paling memenatkan. Mana taknya 4 hari 3 mlm, dok order dan beli itu ini untuk melengkapkan resepi hidangan. Nasib baik ada KETUA AJK MAKANAN ni yang merangkap tukang rasa dan tukang komplen. Ringanlah sikit beban CHEF SYAbAR.... ceewahhhh sendiri up!!!!!

Terima kasih kpd mereka berdua, jiranku-sahabatku-orang kuatku yg betul2 memegang amanah. Siap sponsor sarapan pagi lg utk famili & mereka yang membantu. Menu yg kami tunggu2 iaitu NASI KERABU MARVELEZZZZZ. Tak pekena tak tau, sudah kena selalu mau.... Ingat nasi kerabu, ingat air tgn minah kelate ni.
Ijad & Na... awal2 lg kawe dah upgrade title mu dua ore no.......

1000 piring makanan
1000 gelas minuman
400 mangkuk sup
1000 sudu, 400 garpu
20 unit tisu tangan
6 unit tisu pelbagai guna
2 tong gas dll

Hal2 kupas bawang, potong daging & kisar mengisar ni
dibantu oleh Noi member sekolah, Kak CT Tailor blkg rumah,
ayahmama & CT pembantu rumahku
5 kg kacang tanah, 1.5kg santan
2 tupperware kerisik
1 kg cili kering, bawang merah & gula merah
25 batang serai, 4 ketul lengkuas dll

23 kg daging, 5kg santan, 5 tupperware kerisik
3 paket ketumbar, 2 paket jintan manis
1 paket kk manis, jintan putih, pelaga, bunga cengkih & lawang
RM10 serai, 30 helai daun kunyit, 4-5 ketul halia & lengkuas
400 tangkai cili kering, 1/2 kg cili padi, 1kg gula merah
1 beg bawang besar, 1/2 kg bawang putih dll

Aisayman... mana pi foto Bihun Sup & Kuah ni.....

20 bungkus bihun cap Bintang
RM120 tulang & gear box, RM100 daging
80 ketul tauhu Pondok Labu dll

Ketibaan mereka kutunggu2......
5 Orang kuatku dalam urusan potong-memotong kuih & buah
serta perjalanan hidangan di meja buffet. Terima kasih
Salina Ijad, Ina Pakya, Dila Wahid, Eton Zamri, Shima Sayuti

terutamanya adik Som yg dibawa khas dr Batu Caves
... tanpa kalian Chef SYAbAR lembik lutut ooooo

Sepupuku & suaminya juga turun tangan menyediakan
keropok lekor & karipap panas

100 batang keropok lekor
180 biji karipap

Majlis Aidilfitri 1 Malaysia majlis bersama, menyatukan kami 6 beradik & suamiku, sempurnakan dana majlis. Semangat 1 Malaysia jelas terbukti pada mereka yang lain. Ringan Sama Dijinjing, Berat Sama Dipikul..... masing2 main
kan peranan untuk meriahkan majlis:-
AYAHKU - teh tarik
MAMAKU
- tauhu Pondok Labu
ADIKKU ANUAR - mee & keaw teaw goreng
ADIKKU NAZIM - jelly kelapa & gear box lembu
ADIK IPARKU AZRINA - buah-buahan
ADIK IPARKU SUSILAWTI - kek cokelat & d
adih buah2an
ADIK IPARKU FAZILAH - nasi impit
ADIK IPARKU SURAYA - nasi impit
ibu saudaraku MAK NGAH BIDAH - makaroni bakar
ibu saudaraku MAK NDAK HINDUN - kuih kuci
sepupu KAK TON - karamel & karipap pusing
sepupuku KAK SHIMAH - dadih buah2an
sepupuku KAK A' - Puding k
urma
jiranku SALINA - nasi kerabu & ayam panggang kelate
jiranku BA'YAH - kek cokelat & kek pisang
kawan sekolahku DR. YEN - kek ulangtahun
kawan sekolahku PRAMOT - jeruk buah2an Penang

dan aku tengah mencari siapa yang bagi 2 biji KEK BUAH KUKUS
.... ada yg tau???

dan paling tidak aku lupakan jasanya... jiran sebelah rumahku
Hanafiah, Uji & Li
yang meminjamkan laman rumah, tray buffet, bunga meja dan
mencurahkan keringat dlm setiap aktiviti dr awal hingga akhir majlis

Tak terbalas budi baik kalian. Doaku semoga para dermawan ini dilimpahkan rezeki yang barakah berlipat kali ganda, dikurniakan kesihatan yang baik utk tahun2 mendatang agar kita dapat berkumpul lg seperti sekarang. Amin.

4 comments:

amirul said...

Salam Kak Syabar,

Sudah lama saya tak menjenguk ke blog akak dan kegkawan... sejak mula menyebuk kan diri kat FB blog sendiripun dah bersawang...

Kak Syabar!... cayalah!! akak buat open house seperti nak menyambut menantu... kalau akak kenduri sambut menantu nanti lagi meriah gitu... ruginye saya dan isteri tak dapat datang ke open house akak...

P/S: selamat ulangtahun ke11 buat anak akak... :)

Dj Epoi said...

Salam TAHNIAH buat semua yg menjayakan....

You All memang Walaweiiiiiiii!!

hazlin said...

Salam Syabar,
wadudududuhhhhh... meriahnya...
ramai yg datang.. ramai juga yg bergotong royong....

nampak penat tapi tentu puas hati..
bak kata amirul, kenduri menyambut menantu tak payah carik org lain...

echah_syed said...

aduhaiiiiiiii rasa mcm tak sanggup jer.. :(

apapun rezeki akan bertambah berkat bila kita berkongsi dgn org lain...betul tak??

tahniah dan alhamdulilah syabar kerana semuanye selamat dan dipermudahkan ALLAH swt.amin