Thursday, July 9, 2009

SENANG CERITA .......

Pada masa dahulu, ada sebuah kampung dimana semua rakyatnya amat RAJIN belaka tidak ada yang malas. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas. Semasa perhimpunan itu,

adalah seorang lelaki mengaku... Katanya :
"Saya adalah yang paling malas"
Raja pun bertanya :
"Apa tahap malas awak?"
Lalu jawab lelaki tersebut :
"Kalau saya hendak makan,ada orang yang menyuapkan saya".

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi...
"Saya lebih malas lagi dari dia tuanku".
Tuanku pun bertanya kepadanya :
"Sampai mana pulak tahap malas awak?"
maka jawabnya :
"Kalau saya makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan".

Maka raja pun terdiam.....

Tanpa disangka2 seorang budak lelaki datang kepadanya sambil berkata:
"Saya adalah yang paling malas tuanku".
Raja pun bertanya:
"Bagaimana pula tahap kemalasan awak?"
Budak itu pun menjawab :
"Nak cite pun malas"....

Beginilah adanya....... pabila wujud yang tersirat dan tersurat

16 comments:

Diamilikku said...

sis....lain macam jer...nape nih...are you okay????

imine said...

kak syabar,

tu zaman dulu kan kak?

zaman sekarang, budak tu akan cakap:

"nak tulis blog pun malas ..."

betul tak kak?

cheer up kak. :)

SYAbAR said...

DiaMilikku,
Yang tersirat sebab mood down selalu dok ikut perkembangan MJ, yg tersurat sbb malas nak menaip

SYAbAR said...

Imine,

Akak sedih ni `jurutera terpilih' dah pergi jauh. Sapa pulak nak bantu akak nanti.

MaMaQaYPo FaMiLy said...

ingatkan mama sorang yg fanatik MJ skrg ni.. Kak Syabar pun sama ke?

p/s: semalam layan "Jackson 5 - American Dreams" kat UTube sampai kul 3 pagi.. BEST filem tu...

SYAbAR said...

MamaQaypo,
Kita ni byk persamaan rupanya ya mama!

Dj Epoi said...

Boleh eik!!!
Citer macam nuh heheheheh

Jiwa tgh kacau tuh hehehehehh

Releks arrrrrrrrrrr

imine said...

kak, bantu secara virtual pun boleh dgn adanya skype, ym dan sebagainya .. kalau nak ir. yg betul2 ir. kan sama ofis dgn akak ada hehehe. :)

SYAbAR said...

Imine,
Ada orang kedekut ilmu dik....

Impian Serikandi said...

sama la kita.. mood nak berblog kian down.. naper ek..

SYAbAR said...

Impian Serikandi,
Kot kita dah out of focus rasanya.... Lots of thing in mind

MariaFaizal said...

Sis,
Saya pun nak masuk 'bertanding' siapa paling malas tu jugak la, he he he...

Weekdays bz dgn kerja, weekend dah rasa malas nak buat apa2 ponk :( Dah x daya kot sis?

Happy weekend...

pesonarose said...

hahaha kelakar gila lah lawak nih

SYAbAR said...

Maria,

Wah superb mum kita dah mula kerja balik. Congrats & Selamat kembali bekerja.

Biasalah dik, baru2 kerja ni so many things kena buat adjustment, skit hari orait la tu `alah bisa tegal biasa'

SYAbAR said...

Zue,
Agaknya kau pun dah masuk dalam kategori dengan jawapan sebegini `nak taip blog pun malas' cam Taha kata.

Idalara said...

bila masuk kat sini ida rasa tenanag melihat melor dan melihat nama Syabar..
kdg2 kita diuji kerana mahu kita ingat siapa kita di sisiNya..terimakasih singgah kat ida..dan kaat2 syabar mng sering berkesan di hati.