Posting pertama resepi ini khas buat Dj Epoi, kaki pancing udang.
Bahan-bahannya:-
- 6 ekor udang galah
- 2 sudu besar rempah kari
- 10 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 6 tangkai cili kering
- 1 sudu besar jintan putih
- 1 batang serai dititik
- 1 helai daun limau perut
- 1 biji kelapa (1/2 dibuat santan 1/2 dibuat kerisik)
- serbuk kunyit, asam keping, garam, gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara membuatnya:-
- rempah kari, bawang merah + putih, cili kering dan jintan putih dikisar halus
- panaskan minyak dan tumis bahan yang digiling bersama serai hingga wangi
- masukkan santan bersama sedikit serbuk kunyit, dikacau seketika
- masukkan udang, biar seketika dan masukkan kerisik
- masukkan asam keping, limau perut, garam, gula secukup rasa
- masak hingga agak kering dan pekat kuahnya
3 comments:
duh aduhhh sedapnya kak...terliur dah rasa tgk udang besar2 tuh
Rumah bro Dj selalu ada udang besar, ada rezeki turun KL dapat sama2 rasa
Aik....pasal makan ader jer nama Gua..hahahhaha
Yap ..pada geng2 yang nak makan Udang Fresh atau udang idup2 carik Gua....
Ader udang rimau
Ader udang galah....
Nyum...nyum....sedap woiii!!!!
P/s Kak SYAbAR memang hebat bab masakan nih...
alhamdulilah Gua enjoy Foodnyer....
Layanzzzzzzzzzzzz,,,
Post a Comment